Hygiena varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, mohou způsobit žloutenku

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová varuje před konzumací dvou šarží mražených jahod, které společnost Czech Frost distribuovala do prodejen firmy Iceland Czech. Obě šarže nejsou bezpečné pro zdraví obyvatel, mohou způsobit žloutenku typu A. Pražská hygiena předběžným opatřením prodej těchto jahod zakázala, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Lidé mohou zakoupené zboží vrátit. Vyjádření prodejce zatím není k dispozici.

Nebezpečné jsou podle hygieny hluboce zmrazené jahody balené po kilogramu v plastové folii obchodní značky náš statek nebo EVEREST. Jde o šarže 31. srpna 2021 a 27. února 2022.

V Česku je distribuuje společnost Czech Frost z Dýšiny na Plzeňsku do provozoven společnosti Iceland Czech se sídlem v Praze. Iceland má podle informací na webu v Česku 11 prodejen, z toho osm v Praze.

Pražští hygienici při epidemiologickém šetření lidí, kteří onemocněli virovou hepatitidou typu A, prokázali úzký vztah mezi konzumací těchto jahod a vznikem onemocnění. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater.

Mezi první projevy žloutenky typu A, která bývá označována za nemoc špinavých rukou, patří teplota, nevolnost, nechutenství, únava, pobolívání pod pravým žeberním obloukem, bolest břicha a celková slabost. V akutní fázi nemoci se potíže zhoršují, typickým projevem je zežloutnutí kůže a očí, ztmavnutí moči, vylučování světlé stolice a extrémní únava.

Podle statistik Státního zdravotního ústavu žloutenkou typu A loni onemocnělo v Česku 240 lidí, nejvyšší počet za posledních deset let připadá na rok 2016, kdy se s nemocí potýkalo 930 lidí.