V Turnově i Liberci se šíří žloutenka, podle hygieniků vypukla epidemie

Liberečtí hygienici potvrdili epidemii žloutenky typu A. Od začátku roku zaznamenali 69 případů, z nich 39 mělo vazbu na město Turnov. Množství případů se ale vyskytlo i v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Loni zaznamenali lékaři v Libereckém kraji za celý rok dva případy virové žloutenky typu A, letos již 69. Podle ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Jany Prattingerové se začala nemoc šířit již v dubnu, zprvu mezi uživateli drog a bezdomovci. „Na konci srpna, respektive v září jsme začali evidovat případy, které neměly souvislost s touto komunitou. Objevovaly se v komunitě, která nemá žádné rizikové faktory,“ upřesnila.

V Turnově, kde se vyskytla většina případů – včetně nejméně dvou u žáků základních škol – a kde jen od začátku října přibylo třináct nemocných, hygienici již před vyhlášením epidemie poučili o potřebných opatřeních ředitele škol a volnočasových center. Důležité je především dbát na mytí a dezinfekci rukou a zvýšenou dezinfekci na toaletách. Zároveň ve školách, kde se žloutenka vyskytla, očkují všechny uklízečky a kuchařky v jídelnách.

Zároveň jsou pod lékařským dohledem lidé, kteří přišli s nemocnými do styku. Mimo jiné u nich probíhají jaterní a imunologické testy.

Hygienička: Nemocné máme v Liberci, Jablonci nad Nisou a nejvíce v Turnově (zdroj: ČT24)

Kromě Turnova se nemoc šíří i v Liberci a Jablonci nad Nisou. Liberecký magistrát nechal kvůli tomu očkovat své strážníky vzhledem k tomu, že se nemoc šíří hlavně mezi bezdomovci. „Strážníci přicházejí často do styku s bezdomovci, případně sbírají, když někdo najde, injekční stříkačky,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (STAN).

Hygienici nechali očkovat i několik desítek lidí z řad bezdomovců a uživatelů drog v obou severočeských městech. „Domníváme se, že minimálně jsme zabránili některým kontaktním onemocněním v těchto komunitách,“ poznamenala Jana Prattingerová.

Součástí protiepidemických opatření jsou i letáčky s informacemi, jak nákaze žloutenkou předejít, a také o jejích příznacích. Hygienici nabádají i k důkladnému mytí rukou, lidé by neměli zapomínat ani na hřbety prstů.

  • Hepatitida čili žloutenka typu A je virová infekce jater. Projevuje se zpočátku podobně jako chřipka (teplota, nevolnost, bolesti, celková slabost), lidový název žloutenka souvisí se zežloutnutím kůže a bělma oka.
  • Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama.
  • Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník.

V posledních letech se v Česku vyskytly tři epidemie žloutenky. Od léta 2016 do loňského jara se nemoc šířila na jižní Moravě, zejména v Brně, kde se nakazilo přes 500 lidí. V prvním roce epidemie přibývalo každý měsíc až 30 nových případů. Jen o trochu menší rozsah měla epidemie v Ústeckém kraji z let 2017 až 2018. Ohniska nákazy byla původně v ústeckých vyloučených lokalitách, nakazily se hlavně děti. Aby se šíření žloutenky zastavilo, začalo rozsáhlé očkování ve školách, vakcínu dostalo přes dva tisíce dětí.

Pro ukončení epidemie je potřeba, aby se 50 dnů neobjevil v oblasti žádný nový případ.