Na Slapech se potopila plachetnice, posádku zachránila policie

Na Slapské přehradě poblíž obce Nebřich na Benešovsku se v pondělí večer převrátila plachetnice, poříční policie zachránila čtyři dospělé a čtyři děti, řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel. Plavidlo zůstalo v hloubce 40 až 50 metrů. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové se nyní řeší, zda se vrak lodi bude vyzvedávat, nebo zda již ve vodě zůstane.

Událost byla nahlášena před osmou hodinou večer. Plachetnice se podle mluvčího převrátila uprostřed vodní nádrže, kolem plavali lidé. Hasiči k případu poslali tři profesionální a jednu dobrovolnou jednotku, na místo zamířila také policie a vodní záchranná služba.

„Jako první tam dorazila poříční policie, která všechny lidi naložila na palubu a převezla na pravý břeh k hotelu Laguna,“ uvedl Gabriel.

Loď neměla pomocný motor, a tak nebylo nutné zajišťovat případný únik ropných látek. Zástupci poříčního oddělení se kvůli vraku lodi chtějí sejít se specialistou. Na schůzce, která se uskuteční ve středu, se budou domlouvat na dalším postupu. Podle Suchánkové je možné, že potápěči nakonec vrak vyzvedávat nebudou. Neunikají z něj žádné kapaliny ani nepřekáží plavebnímu provozu.