Na večeři na Karlově mostě chce Kobza navázat a dostat ji do dalších měst i do ciziny

Události komentáře: Ondřej Kobza a hostina na Karlově mostě (zdroj: ČT24)

Půl kilometru dlouhý jídelní stůl a symbol Prahy – Karlův most. Netradiční hostina na vyhledávané památce v úterý večer symbolicky ukončila koronavirovou dobu. Její organizátor, kavárník Ondřej Kobza, akci přirovnal k rozjetému vlaku. „Nesu za to odpovědnost, třeba půjdu do vězení,“ komentoval v nadsázce situaci, kdy si na událost stěžovala hygienička. Speciální večeře chce dostat i na další mosty v Česku. Potenciál má podle něj i v zahraničí.

Organizátor a autor myšlenky Ondřej Kobza už v hlavě delší dobu nosil nápad na dlouhý „sousedský“ stůl. Volba padla nakonec na Karlův most, který se během koronavirové krize vylidnil. „Věděl jsem, že v září už něco takového nebude možné,“ říká.  

Kvůli hygienickým a organizačním důvodům se zájemci o hostinu měli předem registrovat přes aplikaci goout.cz pod akcí Prostřený Karlův most. Na místě pak dostali placku, která jim umožnila ke stolu zasednout. První vlna rezervací se podle organizátorů vyprodala během 40 vteřin. 

Kobza se bál, že pokud přijde málo lidí, bude to trapas. Pokud naopak hodně, tak by mohlo jít o risk vzhledem k pandemické situaci. „Přišla za mnou hygienička, která mi v podstatě řekla, že se to tady nesmí konat,“ řekl Kobza. „Byl to tak rozjetý vlak, že klidně nesu celou odpovědnost a třeba půjdu do vězení, je mi to jedno,“ dodal v nadsázce. 

Událost kritizovala třeba zastupitelka Prahy 6 Marie Kubíková (ODS). „Je to plivnutí do tváře všem, kteří s koronavirem bojují,“ uvedla. Kobza ale strach z případné nákazy nemá – podle něj je riziko podobné, jako když lidé jezdí kolem v tramvajích nebo metrech. „Bojím se spíš toho, že se budeme bát,“ uvedl. 

Myšlenku chce Kobza rozšířit i do dalších měst

Akci Prostřený stůl připravil Kobzův spolek Piana na ulici spolu s radnicí Prahy 1 pro obyvatele i návštěvníky hlavního města. Kobza, který stojí mimo jiné za poeziomaty či šachovými stolky a zmíněnými piany v ulicích, zamýšlí v budoucnu na akci navázat.

Podobná setkání by se mohla uskutečnit na mostech i v jiných městech – zároveň si autor projektu myslí, že by něco takového mohlo vzniknout i v zahraničí. Zmínil například chorvatský Dubrovník. Pojítkem je podle něj svatý Jan Nepomucký, který je patron všech mostů a „je vývozním artiklem, který zrovna tady na Karlově mostě máme,“ dodal.