Přemnožená molice vlaštovičníková může ničit i rajčata a okurky

Zahrádkáře v Česku letos netrápí jen sucho, lijáky a přemnožené mšice, odborníci nyní upozorňují také na molici vlaštovičníkovou. Té si, na rozdíl od mšic, nemusí pěstitel dlouho vůbec všimnout. Podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se populace molice vlaštovičníkové za posledních pět let až zpětinásobila.

Savý hmyz trápí obvykle pěstitele košťálové zeleniny, jako je květák, kapusta nebo kedlubna. Při přemnožení však může napadat i rajčata nebo okurky. „Přemnožení molic může způsobit to, že se začnou objevovat i na pro ně méně atraktivních druzích zeleniny. Příkladem jsou rajčata nebo okurky –⁠ tedy rostliny pěstované blízko napadených druhů zeleniny,“ popsala mluvčí ÚKZÚZ Lucie Pytlíková.

Molice vlaštovičníková je velmi drobný, bílý hmyz s křídly, kterému –⁠ jako mšicím –⁠ vyhovuje proměnlivé počasí. „Nárůst škodlivosti je dán nejen příznivými podmínkami, jako je teplé klima, ale i velmi obtížnou ochranou, která přispívá k dalšímu namnožení jedinců v sezoně,“ potvrdila Pytlíková.

Zahubit molici je problém

Molice vlaštovičníková škodí na spodní straně listů. „Vlastním sáním způsobuje deformování, žloutnutí, případně až opadávání listů. Pohyblivé je jen první larvální stadium. Další stadia jsou přisedlá a nepohyblivá, poměrně nenápadná. Proto často ujdou pozornosti,“ upřesnila Pytlíková s tím, že další nebezpečnou vlastností je špatná hubitelnost tohoto škůdce, protože je chráněn voskovými výpotky.

Pěstitelé mohou odstranit co nejvíc napadených listů a také takzvaný brukvovitý plevel. Například úhorník mnohodílný nebo penízek rolní. „Co se týče přípravků, existují i takové, které se rozvádí po celé rostlině a sáním se pak dostanou do těla molice. Nebo přípravky se smáčedly, které se aplikují na spodní stranu listů, kde molice rostlinu ničí,“ doplnila Pytlíková.

Škůdci pomáhá řepka

„Vyšší výskyty jsou u molic v oblastech, kde se pěstuje současně ozimá řepka a brukvovitá zelenina. Molice přezimuje na řepce, na jaře se na ní namnoží, v červnu až v červenci přelétne na zeleninu, kde pokračuje nerušeně ve vývoji dalších generací. V říjnu se začne hromadně stěhovat na řepku a cyklus se opakuje,“ popsal Kamil Holý z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Vedle molic letos ohrožují úrodu zahrádkářů a pěstitelů i přemnožené mšice. Mezi další škůdce, kteří aktuálně ohrožují úrodu, patří například housenky bělásků a můry zelné. Ve sklenících a okrasných rostlinách mohou škodit svilušky nebo třásenky.