Česko zasáhly silné bouřky. Hasiči měli v několika krajích stovky výjezdů

Na řadě míst Česka udeřily během sobotního odpoledne a večera silné bouřky. V několika krajích hrozí vylití toků z břehů. V Borovnici na Žďársku řeka Svratka přechodně stoupla na třetí povodňový stupeň, hladina pak opět klesla. Ve Zlínském, Jihomoravském, Pardubickém a Středočeském kraji i v Praze už museli zasahovat hasiči, kteří odstraňují spadlé stromy nebo odčerpávají vodu ze sklepů.

Kromě soboty se rizikové počasí očekává i druhý víkendový den. V neděli tak hrozí bouřky na celém území Česka, napršet při nich může místy až 80 mililitrů na metr čtvereční. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

„Na sobotu 13. června zvyšujeme stupeň nebezpečí na severovýchodě a východě území a přidáváme varování před velmi silnými bouřkami na neděli 14. června. Na sobotu i neděli přidáváme varování před povodňovými jevy,“ shrnuli změny ve výstraze meteorologové. 

Výjimkou nejsou ani kroupy. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ uvedl ČHMÚ.

Události: Česko zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Hasiči hlásí stovky výjezdů

Hasiči vyjeli v sobotu už k pěti stovkám případů. Nejčastěji odčerpávali vodu ze sklepů nebo odstraňují popadané stromy. Nejvíce práce zatím měli ve Zlínském kraji, dále na jihu Moravy, v Pardubickém kraji či v Praze a středních Čechách. O počtu výjezdů hasiči informovali na Twitteru.

Největší nárůst událostí způsobených bouřkou hasiči zaznamenali mezi 17:00 a 19:00, kdy počet stoupl ze 150 na téměř 400.

V Borovnici se řeka Svratka rozlila na louky, platil třetí stupeň

V obci Borovnice na Žďársku se večer hladina Svratky dostala na třetí povodňový stupeň, tedy na stav ohrožení. Podle starosty Edvarda Holeše je řeka rozlitá na loukách a ohrožený je jeden z obytných domů, situaci kontrolují hasiči. Výstrahu před vzestupem hladiny v Borovnici vydal ČHMÚ ve 20:30. Ve 21:20 klesla hladina na druhý stupeň.

„Jeden dům je ohrožený, hlídají to tady hasiči. Tady už jsme na to celkem zvyklí. I při stoleté vodě se to vyleje na louky a ostatní baráky jsou celkem daleko,“ popsal starosta.

Situaci podle něho hlídají i hasiči z Pardubického kraje, který začíná přes silnici. „Máme hlášení od hasičů z Jihlavy, jsme v kontaktu s povodňovou komisí z Nového Města na Moravě, kdyby něco, budou se scházet, zatím to není nutné, je to na loukách, lidé nejsou ohroženi,“ řekl Holeš.

Hladina Svratky začala rychle stoupat v 19:30, kdy se její stav zvýšil z 83 na 171 centimetrů. Třetího povodňového stupně na úrovni 225 centimetrů dosáhla ve 20:20, vyplývá z informací na webu ČHMÚ. 

Bouře v Pardubickém kraji zaplavila domy a lámala stromy

Bouře s přívalovým deštěm vpodvečer v Pardubickém kraji zaplavila domy a lámala stromy. Hasiči zasahovali u více než 70 událostí. V Pusté Rybné na Svitavsku voda zaplavila několik domů, sklepů a garáží. Zranění hasiči neměli hlášeno, uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Kromě Svitavska bouře podle ní nejvíce zasáhla Pardubicko a také Orlickoústecko. „Popadané stromy odstraňujeme po celém Pardubickém kraji,“ řekla mluvčí. Meteorologové pro sobotu večer vydali pro lokalitu Poličky na Svitavsku, kam patří i Pustá Rybná, varování před povodňovým ohrožením.

V Žítkové hrozí protržení hráze rybníka

Ve Zlínském kraji zasáhly v sobotu odpoledne silné bouřky především oblast Valašských Klobouk. Hasiči v postižených místech čerpají vodu ze sklepů a řeší ucpané kanalizace. Zasahují také ve Štítné nad Vláří či ve Zlíně, řekla mluvčí hasičů Lucie Javoříková. 

„V terénu zasahují především dobrovolní hasiči. Vesměs se jedná o vyplavené kanály. Zatím to není žádná velká kalamita. Co mám informace, jde hlavně o sklepy či garážové prostory, nejedná se o vnitřní prostory domů,“ uvedla mluvčí hasičů.

Podle informací hasičů se ve Valašských Kloboukách vylilo po silných bouřkách koupaliště. Pomoc hasičů vyžaduje po bouřkách i obec Štítné nad Vláří, kde pomáhají lidem čerpat vodu ze sklepů. V obci je po bouřce na silnici voda a bahno, zaplavenou silnici řeší hasiči také ve Zlíně na náměstí Míru. V Žítkové v Bílých Karpatech hrozí po bouřce protržení hráze rybníka. 

Varování před vzestupem hladin zejména menších toků až na druhý povodňový stupeň platí od sobotního poledne až do pondělních šesti hodin ráno. V Olomouckém kraji se týká oblasti Hranic, Jeseníku, Lipníku nad Bečvou, Litovle, Mohelnice, Olomouce, Přerova, Šternberka, Šumperka, Uničova a Zábřehu. Zahrnuje tedy i oblasti, kde rozvodněné toky po přívalových deštích působily škody před týdnem.

Řeky se mohou vylít z břehů také v Moravskoslezském kraji a oblastech kolem Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí a Vsetína ve Zlínském kraji. Z Pardubického kraje výstraha zahrnuje Králíky, Lanškroun a Moravskou Třebovou. Ve všech zmíněných oblastech by se lidé neměli v řekách koupat a jezdit lodí, voda se může vylít přes silnice, kvůli podmáčené půdě hrozí pády stromů.

Na Liberecku, Jablonecku i v Praze hasiči odčerpávají vodu ze sklepů

Na Liberecku a Jablonecku hasiči kvůli přívalovým dešťům a bouřkám odčerpávali vodu ze sklepů a odklízeli spadlé stromy, podle mluvčího krajských hasičů Jana Přerovského je ale situace relativně klidná. „Odčerpáváme vodu ze sklepů rodinných i bytových domů. Z neprůjezdných komunikací odklízíme spadlé stromy,“ uvedl. Bouřka se následně přesunula na Českolipsko.

Nejméně 36 hasičských zásahů si vyžádala silná bouřka, která odpoledne přešla přes Prahu. Hasiči odklízeli větrem shozené stromy, čerpali vodu ze sklepů a vyprošťovali auta uvízlá v zatopených podjezdech. Nejvíce výjezdů evidují v Praze 4. Český hydrometeorologický ústav uvedl, že stanice v Libuši naměřila za půl hodiny 33 litrů srážek na metr čtvereční.  

Do suterénu se voda dostala třeba na jednom z oddělení Thomayerovy nemocnice. „Používáme plovoucí čerpadla,“ sdělili k zásahu hasiči.

Na zbytku území platí nejvyšší výstraha v neděli

I ve zbytku Česka se mohou ojediněle objevit silné bouřky, při kterých mohou padat kroupy a může napršet kolem 35 milimetrů vody. V neděli ale může někde úhrn srážek vystoupat v opakovaných bouřkách až k 80 milimetrům na metr čtvereční.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí se od nedělních šesti ráno týká Karlovarského, Jihočeského a Plzeňského kraje, od deseti hodin i zbytku Česka. Platit bude do 22 hodin.

Hrozí rychlé rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů a sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Meteorologové očekávají škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě.