Babiš se Transparency International za slova o korupci omlouvat nemusí, rozhodl soud. Organizace chystá odvolání

UDÁLOSTI: Babiš se nemusí omlouvat za výroky, že je Transparency International zkorumpovaná (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle rozhodnutí středočeského krajského soudu nemusí omlouvat Transparency International (TI) za své výroky o tom, že je organizace zkorumpovaná. Podle soudu Babišova vyjádření významně nezasáhla do práv organizace. Rozsudek není pravomocný, TI se proti němu odvolá. „Myslím si, že premiér nemá účelově lhát. Ovlivňuje tím celou společnost, dělá ze lži politickou normu,“ komentuje verdikt ředitel TI David Ondráčka.

„Soud se nedomnívá, že by došlo k významnému zásahu do práva na ochranu dobrého jména žalobkyně,“ zdůvodnil verdikt soudce Vladimír Sommer a odkázal na právo na svobodu slova.

Babišovy výroky podle soudce byly hodnotícími soudy. „Žalovaný výrazem zkorumpovaný kritizoval fakt, že žalobkyně je financována z veřejných zdrojů a současně tím vyjadřoval názor na otázku její nezávislosti,“ pokračoval soudce. Podle něj Babiš u značné části výroků uvedl, co je jejich základem. „V neposlední řadě jde o výroky, kterými žalovaný odpovídal na dotazy novinářů, a bylo tak na nich, aby výroky zasadili do kontextu,“ dodal Sommer.

Připustil, že výraz „zkorumpovaný“ je expresivní, zjevně nadsazený a přehnaný, premiér ho ale podle něj užil ke kritice záležitosti veřejného zájmu, a je proto přípustný. Sommer také upozornil, že limity přijatelné kritiky jsou širší u veřejně činných subjektů.

Podle soudce má také TI přístup do médií, takže mohla na Babišovy výroky veřejně reagovat, což také učinila. „Každý tak má možnost udělat si vlastní názor na obžalovaným hodnocenou problematiku veřejného zájmu,“ doplnil Sommer. V důsledku by tak měla zaplatit Transparency International Andreji Babišovi – soud v zatím nepravomocném rozsudku přiřkl premiérovi 22 tisíc jako náhradu nákladů řízení.

Babiš se k rozsudku zatím nechtěl vyjadřovat. Novinářům na summitu Evropské unie v Bruselu řekl, že počká na pravomocné rozhodnutí, protože očekává odvolání protistrany. To potvrdil ředitel TI David Ondráčka: „Myslím si, že premiér nemá účelově lhát. Ovlivňuje tím celou společnost, dělá ze lži politickou normu. TI se proti rozsudku odvolá, spor nekončí.“

„Nesouhlasíme s tím, že se soud nezabýval pravdivostí a faktičností výroku. Máme za to, že Andrej Babiš svými lživými vyjádřeními naše jméno poškozuje. Respektujeme svobodu projevu, ale je potřeba oddělit věcnou kritiku od záměrně poškozujících výroků,“ uvedl právník TI Petr Leyer. „Jeho napadání začalo ve chvíli, kdy jsme začali upozorňovat na jeho střet zájmů. V tomto ohledu si myslím, že ten singál je poměrně negativní,“ dodal. Rozsudek podle něj může být nebezpečným precedentem pro všechny kritiky politiků z řad občanské veřejnosti.

Transparency International vadilo 17 výroků

Premiéra zažalovala Transparency International loni v červenci. Její ředitel David Ondráčka tehdy uvedl, že Babiš své slovní útoky stále stupňuje. Poukázal na premiérovo vyjádření v České televizi, kde v reakci na zprávy o výsledku evropského auditu jeho údajného střetu zájmů nazval TI udavačskou neziskovkou.

Žaloba napadala celkem sedmnáct Babišových výroků. Soudce Vladimír Sommer připustil žalobu u 14 z nich, v nichž se premiér vyjadřoval k otázkám svého údajného střetu zájmů. Zbylé tři výroky totiž Babiš podle soudce pronesl v rámci výkonu funkce předsedy vlády – dva při interpelacích ve sněmovně a jeden při vyjádření k odvolání ministra kultury. 

Babišův advokát Jiří Urbánek předsedu vlády hájil s tím, že prezentoval své názory a nešlo o skutková tvrzení, která by se ukázala jako nepravdivá. V tom mu soud dal za pravdu. Babiš podle Urbánka v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována – od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat. „Proto ji označuje za v tomto smyslu zkorumpovanou,“ vysvětloval Urbánek.

Obhájce TI Pavel Uhl se proti těmto slovům ohrazoval: „Způsob financování mého klienta, který je zcela transparentní a seznatelný z výročních zpráv, rozhodně nelze označit za korupci. Ty finanční vztahy jsou smluvně podložené, peníze se vyúčtovávají a důvod toho financování je přesně dán. Nelze jej označit za prosazování jakýchkoliv cizích nebo nepřátelských zájmů, jak neustále pan premiér tvrdí.“