Česko se propadlo v žebříčku vnímané korupce. Za mého působení nebyl zásadní skandál, oponuje Babiš

Česká republika si loni pohoršila v celosvětovém žebříčku vnímané korupce o šest pozic. Dostala se tak na 44. místo. Nejlépe hodnocené z celkem 180 zemí byly znovu Dánsko a Nový Zéland. Žebříček sestavuje mezinárodní organizace Transparency International (TI), podle níž jsou jedním z důvodů českého propadu kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten to odmítá. Oponoval, že za jeho vlády žádný zásadní korupční skandál nevznikl.

„V České republice skandály z poslední doby týkající se ministerského předsedy a jeho snah získat veřejné prostředky pro jeho firmu skrze dotace EU ukazují na zarážející nedostatek politické integrity,“ konstatuje Transparency International v mezinárodní verzi své zprávy.

Babiš je v Česku trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo, řeší se také audity Evropské komise ohledně Babišova možného střetu zájmů v souvislosti s dotacemi pro firmy, které převedl do svěřenského fondu. Premiér ovšem nesouhlasí s tím, že by měl konflikt zájmů.

Transparency International také poznamenává, že skandály ukazují i na nedostatečnou transparentnost financování politických kampaní.

To, že Česká republika v žebříčku klesla, je velmi negativní zpráva, varující signál. Ukazuje se, že Česko v omezování korupce a prosazování otevřenosti spíš klesá. Bez funkčního státu, kvalitních institucí a důsledné justice špičku dohánět nebudeme.
David Ondráčka
ředitel české pobočky nevládní protikorupční organizace Transparency International

Ředitel české pobočky TI David Ondráčka označil za důvody zhoršení privatizaci státu oligarchy, špatné fungování regulačních orgánů a nedostatečnou transparentnost při zadávání veřejných zakázek a poskytování dotací.

„V čele státu máme oligarchu přímo, ale samozřejmě jsou tu i další finanční skupiny, které získávají vliv na chod státu a státní správa tomu není schopna čelit,“ řekl Ondráčka. 

Právní odborník TI Petr Leyer upozornil i na problémy s politizací státní správy. Podle něj současný služební zákon nedokáže zajistit nepolitické fungování úřadů, protože ho vláda obchází častými systemizacemi služebních míst. Podle Leyera to umožňuje odstraňování nepohodlných lidí tím, že se změní vnitřní struktura jednotlivých ministerstev.

Leyer kritizoval i problémy v chybějících zákonech, jako je regulace lobbingu nebo zpoždění při implementaci evropské směrnice proti praní špinavých peněz, která by umožnila lépe odhalovat skutečné majitele firem. Rizika podle něj nesou snahy o úpravu zákona o svobodném přístupu k informacím nebo novelizace zákona o státním zastupitelství.

TI ale vidí v Česku i pozitivní signály. „Je tady aktivní občanská společnost, která brzdí některé excesy, ke kterým by mohlo dojít,“ podotkl Ondráčka.

Korupce u nás významně poklesla, namítá premiér

Babiš nynější tvrzení mezinárodní organizace TI odmítá. „Myslím, že korupce u nás významně poklesla. Nepamatuji si za éru mého působení v politice, že by ve vládě nebo někde byl nějaký zásadní korupční skandál,“ řekl ČTK při pracovní cestě v Izraeli.

Babiš v minulosti naopak opakovaně označil organizaci Transparency International za zkorumpovanou. Soud se v té souvislosti letos začal zabývat žalobou TI na Babiše kvůli ochraně dobré pověsti.

V předchozích dvou letech se pozice Česka zlepšovala

Česko loni na žebříčku, který státy hodnotí na škále 0 (obrovská vnímaná korupce) až 100 (žádná vnímaná korupce), získalo 56 bodů, tedy o tři méně než v roce 2018. Na sdílené 44. pozici loni Česká republika skončila spolu s Kostarikou, Gruzií a Lotyšskem.

V rámci 28 zemí Evropské unie, které mají průměrné hodnocení 64 bodů, je Česko 19. Slovensko je v tomto srovnání s 50 body šesté od konce. Ještě hůře je na tom Maďarsko, které je se 44 body v EU spolu s Rumunskem předposlední a celosvětově až 70.

V uplynulých letech se Česko na žebříčku pohybovalo nahoru a dolů. Za rok 2015 bylo 37., pak se výrazně propadlo na 47. místo, aby si za rok 2017 polepšilo na 42. pozici. V roce 2018 se vyšplhalo o další čtyři místa výše.

Pořadí na čele žebříčku je o poznání stabilnější. Do první desítky se vedle Dánska a Nového Zélandu (obě 87 bodů) dostaly ještě Finsko, Singapur, Švédsko, Švýcarsko, Norsko, Nizozemsko, Německo (80 bodů) a Lucembursko. Velká Británie skončila na sdíleném 12. místě, Spojené státy s Francií na sdíleném 23. místě (69 bodů).

O poznání hůře je na tom další mocnost Čína, která s 41 body skončila 80. stejně jako Indie. Pro Čínu ale i toto umístění znamená vzestup o sedm pozic. O jedno místo si polepšilo i Rusko, i když stejně s 28 body skončilo až 137.

Na úplném konci žebříčku jsou Somálsko (devět bodů), Jižní Súdán (12 bodů), Sýrie (13 bodů), Jemen (15 bodů) a Venezuela (16 bodů).