Žádné peníze kvůli auditu EU vracet nebudeme, říká ministr zemědělství Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Trvám na tom, že Česko žádné peníze vracet nebude, řekl v pořadu Interview ČT24 ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a dodal, že ani on ani premiér Andrej Babiš (ANO) nejsou ve střetu zájmů. Reagoval tak na dohady o probíhajícím auditu Evropské komise zaměřeném na čerpání zemědělských dotací (kromě toho se další audit zaměřuje na čerpání peněz ze strukturálních fondů).

Toman odmítl,  že by už nyní existovalo definitivní znění auditu, jak uvedla některá média.  Doplnil, že 28. ledna se uskuteční konzultace (s auditory EU), po nichž teprve přijde závěrečný návrh.

„Trváme na tom, že střet zájmů se na premiéra nevztahuje. A trvám na tom, že já, jako osoba, žádný střet zájmů nemám,“ řekl. Zdůraznil, že „my žádné peníze vracet nebudeme“.  

Toman také uvedl, že u něj Evropská komise žádný střet zájmů nekonstatovala, pouze chce doplnit některé informace. S odvoláním na informace ze Státního zemědělského intervenčního fondu a od právníků pak řekl, že ani premiér není ve střetu zájmů, a proto „jdeme do toho sporu. Kolegové si myslí, a já to akceptuji, že se to obhájí“. 

V další části pořadu se hovořilo o chystaném návrhu ústavního zákona na ochranu vody. Toman uvedl, že má umožnit každému občanovi této země, aby měl přístup k pitné vodě. A to za podmínek, které je schopen splnit, a nebylo by možné ho vydírat například nesmyslnými cenovými požadavky.

Obce budou mít pravomoc určovat, kdy a jak se může omezit užívání vody v době sucha či v době nebezpečí. Toman zdůraznil, že se nepočítá se zákazem používání vody ze studny nebo s vyvlastněním vody. Jen mají být pro případ nouze stanoveny limity, které se nemají přečerpávat.

Připomněl také, že ministerstvo podporuje zadržování vody v krajině – za poslední rok vzniklo 280 hektarů mokřadů, přibývají remízky, omezuje se pěstování jedné plodiny na plochu maximálně 30 hektarů. „Umožnili jsme i výstavbu rybníků do dvou hektarů do výšky hráze 2,5 metru za snížené administrativy,“ řekl. Dodal, že se snaží plnit svůj slib, že za každý den, co bude ve funkci, má vzniknout jeden rybník. Dosud jich prý vzniklo 350.

Ve středu se konal ohledně ústavního zákona kulatý stůl, kterého se zúčastnili právní experti, zástupci ministerstev, politických stran a odborníci na problematiku vody a ochrany životního prostředí.

Po zapracování posledních připomínek je ministr připraven zahájit konzultace k návrhu s jednotlivými poslaneckými kluby. Lhůta pro dodání veškerých připomínek je do 31. ledna, následně ministerstvo připraví i návrhy na změny v souvisejících zákonech. Poté bude návrh zákona připraven na předložení do legislativního procesu.

V pořadu se také hovořilo o letošní situaci s kůrovcem či o tom, že ani rok po podání přihlášky do ČSSD se Toman ještě nestal jejím členem.