České úřady řeší důsledky evropského auditu. Ministerstvo zemědělství doporučuje Agrofert ze soutěží nevyřazovat

České úřady, kterých se týká audit Evropské komise o dotacích, začnou příští týden jednat o dalším postupu. Český překlad do Prahy stále nepřišel, až dorazí, začne běžet dvouměsíční lhůta. Auditoři doporučují některým ministerstvům i pražskému magistrátu zlepšit kontroly tak, aby byl naplněn smysl zákona o střetu zájmů.

Ministerstvo pro místní rozvoj se k případným budoucím opatřením vyjadřovat nechce, zdůvodňuje to důvěrností evropského auditu. „Ctíme postupy, a tudíž se k tomu v tuto chvíli opravdu nemůžeme nijak vyjadřovat,“ zdůvodňuje náměstkyně Daniela Grabmüllerová.

Právě na postoj resortu pro místní rozvoj čeká například vedení Prahy. „My v tuto chvíli opravdu čekáme na to, jak se k tomu postaví ministerstvo pro místní rozvoj, které by mělo zajistit koordinovaný postup u všech operačních programů stejný,“ věří primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Agrofertu se omezení netýkají, píše ministerstvo v dopisu

Střetem zájmů už se české úřady zabývaly. Týdeník Respekt informoval o měsíc starém dopisu, ve kterém ministerstvo zemědělství doporučuje postupovat nikoliv podle evropského, ale podle českého výkladu. Agrofert, který Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů, aby vyhověl české legislativě, by se v takovém případě mohl dále účastnit soutěží o veřejné peníze. Ministerstvo doporučuje, aby obchodní společnosti využívaly čestných prohlášení, jimiž potvrdí, že nejsou ve střetu zájmů. 

Za proplácením dotací Agrofertu si stojí i Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), podle kterého se na něj zákon o střetu zájmů nevztahuje, protože fond neproplácí peníze z kohezních fondů. Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS) ale SZIF nejedná v zájmů českých občanů, nýbrž v zájmu jediné firmy.

„Odmítání zveřejnění auditní zprávy a tedy informování státní organizace o tom, že se dotace firmě Agrofert vyplácí neoprávněně, je podle mého názoru cíleným krokem k tomu, aby se alespoň část dotací stihla ještě vyplatit,“ je přesvědčena Vrecionová.

Byť je zpráva auditorů finální, celý proces, včetně slyšení obou stran, uzavře až závazný verdikt Evropské komise. „To bude pravděpodobně v polovině druhého pololetí příštího roku a pak o tom můžeme veřejně diskutovat,“ komentuje eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.