Víkendovému lyžování počasí popřeje. Kdo se ale na horách zdrží, bude bojovat se zvlášť prudkým větrem

Mimořádně silný vítr bude na konci týdne a v pondělí vát v celém Česku. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu platnou od nedělního večera, která má v Čechách, na Vysočině, ve Slezsku a severní části Moravy vysoký stupeň nebezpečí. Ve zbytku Moravy je nebezpečí nižší. Nárazy větru budou mít rychlost kolem 90 kilometrů v hodině. Zuřivý vítr přinese také prudké, ale jen krátkodobé oteplení. Teploty začnou stoupat již v neděli, v pondělí může být i 12 stupňů. Pak ale zase teplota prudce poklesne.

Začátek víkendu bude v Česku poměrně vlídný. V pátek a sobotu budou příznivé podmínky pro lyžaře, na horách se bude teplota pohybovat kolem nuly a v nižších polohách bude nanejvýš kolem pěti stupňů Celsia. Účastníci Jizerské 50 se tedy již nemusí bát toho, že jim počasí závod, kterému hrozily kvůli počasí redukce programu, ještě zkazí.

V Čechách ale začnou již během soboty teploty již stoupat, takže může být o trochu více než pět stupňů. V neděli odpoledne, kdy se v Jizerských horách poběží hlavní závod, bude většinou mezi třemi a sedmi stupni. V Čechách ale místy až jedenáct stupňů Celsia, ale to by se nemělo týkat hor.

Startuje 53. ročník Jizerské padesátky (zdroj: ČT24)

Věci se však budou dít na obloze. „Dopoledne bude ještě svítit slunce, jasno nebo polojasno. (…) Navečer začne pršet. Na horách nad 1100 metry zpočátku začnou padat sněhové vločky, ale velice rychle se budou měnit i tam v déšť,“ přiblížila meteoroložka Barbora Tobolová.

Na horách nárazy větru s rychlostí přes sto kilometrů

Především ale začne v podvečer zesilovat vítr. Od 18 hodin bude platit výstraha na velmi silný vítr, která bude mít v celých Čechách, v Kraji Vysočina, Moravskoslezském kraji a horské části Olomouckého kraje vysoký stupeň nebezpečí. Ve zbytku Moravy bude výstraha platit také, ale s nízkým stupněm nebezpečí.

Nárazy větru budou na západě a severovýchodě ČR dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině, na horách i 110 kilometrů. Na střední a jižní Moravě budou mít rychlost asi 70 kilometrů, oznámili meteorologové.

Se silným větrem se Česko potýkalo již v průběhu týdne. V úterý kvůli větru mimo jiné popadaly stromy na hlavní mezistátní silnici u Strážného na Šumavě, která byla ráno uzavřena, potíže byly i na železnici. Tisíce odběratelů byly během dne bez elektřiny.

O víkendu hrozí opakování, ale možná ve větším měřítku. Meteorologové ve výstraze doporučili nechodit do lesů ani na horské túry, omezit pohyb venku i jízdy autem, doma potom zajistit okna a dveře, odstranit předměty volně uložené venku či zabezpečit skleníky.

Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na celých 48 hodin, velmi silně tedy bude foukat celé pondělí a ještě většinu úterý. V té době také zásadním způsobem vyskočí, a pak zase poklesne teplota. V pondělí bude osm až dvanáct stupňů Celsia a v Čechách budou teploty vysoko nad nulou i v noci. Již v úterý ale maxima zase spadnou na dva až šest stupňů.