Do Číny jen v nezbytně nutných případech, apeluje ministerstvo zahraničí

Události: Do Číny jen v nezbytně nutných případech, apeluje ministerstvo zahraničí (zdroj: ČT24)

České ministerstvo zahraničí doporučuje jezdit do Číny jen v nezbytně nutných případech. Ambasáda v Soulu zároveň upozorňuje ty Čechy, kteří jsou v Jižní Koreji nelegálně, aby se nebáli nechat vyšetřit v případě zdravotních potíží. Nebude jim hrozit deportace. Úřady tak reagují na šíření nového typu koronaviru. Podle ministerstva školství odjely v podzimním semestru do Číny desítky českých studentů; pokud by se kvůli šíření koronaviru rozhodli navrátit domů, úřad jim nabízí pomoc.

Ministerstvo školství oznámilo, že eviduje devět desítek českých studentů, kteří v podzimním semestru odcestovali na studijní pobyt do Číny. Další studenti jsou v Číně dlouhodobě.

„V rámci takzvaných stipendií čínské vlády, která nabízejí možnost absolvovat ucelený studijní program, vyslalo ministerstvo do Čínské lidové republiky počínaje akademickým rokem 2015/2016 pětačtyřicet studentů ke studiu uceleného studijního programu,“ uvedla mluvčí resortu Aneta Lednová.

V zemi působí také několik českých lektorů a lektorek, jedna v rámci programu ministerstva školství v Pekingu. O ostatních resort přehled nemá. „Pokud by se rozhodli navrátit domů, ministerstvo poskytne veškerou součinnost,“ dodala mluvčí a doporučila studentům sledovat informace na webu resortu zahraničí.

Školy nabízí studentům odložit pobyt v Číně

Své studenty v Číně informují i jednotlivé školy. Například Masarykova univerzita v Brně vydala doporučení pro ty, kteří měli do Číny odjet na jarní semestr, aby svůj nástup na studijní pobyt odložili. V podzimním semestru měla škola v Číně 13 studentů. „V tuto chvíli je jich v Číně pouze pět; jedna studentka, která byla přímo ve Wu-chanu, se stihla vrátit ještě před uzavřením města,“ sdělil ředitel Centra zahraniční spolupráce univerzity Jan Pavlík. Se všemi ostatními je škola v kontaktu a jsou v pořádku.

Univerzita Karlova v Praze má v Číně nyní sedm studentů přes ministerstvo školství a celkově jich podle mluvčího univerzity Václava Hájka bude do desítky. „V pátek nás oslovila Hygienická stanice hlavního města Prahy a nahlásili jsme počet čínských studentů včetně krátkodobých pobytů,“ sdělil. Ve škole jich je asi 360.

V Číně studovalo v zimním semestru pět studentů Vysoké školy ekonomické, většina se podle mluvčí Martiny Mlynářové vrátila už začátkem ledna. „Studentům, kteří měli do Číny na studijní pobyt vyjet nyní, na letní semestr, škola nabízí alternativy – odložení výjezdu do Číny nebo možnost vybrat si jinou zemi,“ uvedla. 

Vedení Univerzity Palackého v Olomouci podle mluvčí Gabriely Sýkorové Dvorníkové cesty do Číny zaměstnancům i studentům prozatím zakázalo. Pětačtyřiceti studentům, kteří už v Číně jsou, doporučilo zvážit odtamtud odjezd s tím, že náklady na sebe vezme škola. V epicentru nákazy podle mluvčí nikdo ze studentů není.

Výslovné doporučení k ukončení pobytu v Číně vydala Česká zemědělská univerzita.

Ministerstvo zahraničí doporučilo těm, kteří chtějí z Číny odjet, odcestovat co nejdříve

K Čechům pobývajícím v Číně pak směřoval ve středu apel Černínského paláce. „V případě, že se v Číně zdržujete a zamýšlíte odcestovat, ministerstvo doporučuje zvážit odcestování ze země v co nejkratší době,“ uvedl také resort.

„K tomuto doporučení nás vedly narůstající logistické problémy našich občanů v Číně, a to jak u mezinárodních, tak vnitrostátních letů. Naše předpoklady se potvrdily ve středu odpoledne, kdy některé velké letecké společnosti zrušily přímé lety do Číny,“ uvedl ve středu večer ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Pavel Pitel.

Občané, kteří se nachází v Číně, by podle ministerstva měli dbát na zvýšenou hygienu a nezdržovat se v hojně obydlených zónách. Preventivně by pak měli užívat respirátory a ústní roušky.

„Pokud jste tedy v Koreji bez platného víza nebo v rámci překročené lhůty bezvízového pobytu (což v žádném případě nedoporučujeme) a pociťujete nějaké příznaky nebo se chcete nechat testovat na koronavirus například z důvodu kontaktu s rizikovou osobou, tak se nebojte jít k doktorovi,“ uvedla pak česká ambasáda v Jižní Koreji na Facebooku.

Podle vyjádření lidem nehrozí deportace. Ke kroku byly ambasády v Koreji vyzvány dopisem od tamních imigračních úřadů.

Ministerstvo rovněž pokračuje ve vyjednávání, jak dostat dva české studenty z města Wu-chan zpět do Česka. „Jednáme s francouzskou stranou, aby se naši občané dostali do jednoho ze dvou letadel směřujících do Wu-chanu. Také jednáme o tom, jak bude vypadat jejich karanténa, zda to bude ve Francii, nebo v Česku,“ dodal Pitel.

Cestovní kanceláře ruší zájezdy do Číny

České cestovní kanceláře v souvislosti s šířením koronaviru ruší naplánované zájezdy do Číny. Klientům nabízí možnost vrácení peněz anebo přehlášení na jiný zájezd. Některé cestovní kanceláře už hlásí i klesající zájem o nákup zájezdů i do jiných zemí, než je Čína.

Cesty do Číny omezují také některé firmy. Pojišťovny deklarují, že i přes doporučení ministerstva zahraničí kryje klienty platné pojištění.

Rozšíření koronaviru bylo dosud potvrzeno v Thajsku, Japonsku, Singapuru, Hongkongu, Tchaj-wanu, Jižní Koreji, Vietnamu, Malajsii, Nepálu, Kambodži, USA, Kanadě, Austrálii, Francii a Německu.

V Česku zatím nebyla nákaza koronavirem potvrzena. „Je možné a pravděpodobné, že se nákaza brzy objeví i v Česku, ale neznamená to, že se bude koronavirus šířit mezi místní populaci. Myslím, že v horizontu příštích měsíců bude pořád významnější a s větším počtem obětí ta naše sezonní chřipka,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar.

Maďar: Vakcínu proti koronaviru v prvním pololetí, možná celý letošní rok mít nebudeme (zdroj: ČT24)