Čína hlásí přes šest tisíc nakažených koronavirem, první případ oznámilo Finsko

Události ČT: Počet nakažených stoupl o třicet procent (zdroj: ČT24)

Čínská média uvedla, že se počet nakažených novým koronavirem v zemi zvýšil na 6078 osob, mrtvých je 132. První potvrzený případ oznámilo Finsko. Letecké společnosti British Airways a Lufthansa se kvůli šíření koronaviru rozhodly zrušit veškeré spoje s pevninskou Čínou. Z Wu-chanu, epicentra nákazy, byly evakuovány první skupiny japonských a amerických občanů. Úřady mezitím oznámily, že roste počet nemocných v Pekingu a riziko nákazy se zde zvyšuje.

První potvrzený případ nákazy nově oznámilo Finsko. Jde o čínského turistu, který do země přiletěl z Wu-chanu, uvedly finské úřady. Nakažený zůstává v izolaci v nemocnici v Laponsku na severu země. Viru mohlo být kromě něj vystaveno dalších patnáct lidí.

Světová zdravotnická organizace (WHO) svolala na čtvrtek další zasedání svého krizového štábu, který by současnou situaci mohl označit za globální stav zdravotní nouze. Štáb se sešel minulý týden již dvakrát a stav nouze zatím nevyhlásil.

Čína: Nakažených může být mnohem víc

Čínští vědci se domnívají, že skutečné počty nakažených v zemi jsou mnohem vyšší než uvedených asi šest tisíc osob, protože mnoha lidem ještě nebyly provedeny testy a u dalších se nákaza zatím neprojevila. Počty nemocných se tak budou dál zvyšovat.

Zdravotní služby v Pekingu oznámily, že ve městě rychle přibývá nemocných a riziko nakažení v metropoli roste. Peking zatím registruje 102 nemocných a jednoho mrtvého.

„Čínští vědci řekli, že vrchol epidemie očekávají za deset dnů. Odborníci v Hongkongu ale říkají něco naprosto jiného. V pěti největších čínských městech včetně Pekingu a Šanghaje má epidemie vrcholit někdy v dubnu nebo květnu. A nedá se očekávat, že se situace zlepší dříve než na přelomu června a července,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Zdravotníci a lékaři podle ní upozorňují na zoufalou situaci v nemocnicích. „Několik nemocnic v Pekingu se obrátilo na veřejnost s prosbou o pomoc, o dary, o ochranné prostředky. Něco takového nemá v Číně obdoby, protože je zde všechno striktně řízeno shora,“ dodala Šámalová. Cenzura ale podle ní dál pečlivě maže všechny příspěvky na sociálních sítích, ve kterých lidé kritizují úřady, centrální nebo regionální vládu za přístup k situaci.

Zpravodajka ČT: Podle hongkongských odborníků se situace zlepší v červnu (zdroj: ČT24)

British Airways i Lufthansa ruší všechny přímé lety do Číny

Kvůli šíření nemoci v Číně omezují světové aerolinky své spoje mířící na čínská letiště. „Omlouváme se všem zákazníkům za nepříjemnosti, ale bezpečnost našich pasažérů a posádek je pro nás prioritou,“ oznámila společnost British Airways.

Jejich internetové stránky nyní nenabízejí na leden ani únor žádné lety do Číny. Opatření bude v platnosti do 31. ledna, další postup firma prověřuje. Do Pekingu či Šanghaje, kam British Airways dosud létaly denně z letiště Heathrow, si lze teď zakoupit letenky s přestupem v Hongkongu.

Rozhodnutí aerolinek přišlo po doporučení britského ministerstva zahraničí omezit až na nezbytně nutné případy cesty do Číny. „Může to přinést ujištění veřejnosti, že se britská vláda i společnosti starají o bezpečnost země. Ale rozhodnutí může souviset i s ekonomickými dopady, protože pokud vláda nedoporučuje létat do Číny, British Airways by tam létaly s prázdnými letadly,“ uvedl spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka.

Ke stejnému kroku jako British Airways sáhla i německá společnost Lufthansa, která přerušila veškerá letecká spojení s pevninskou Čínou do 9. února. Opatření se týká i jejich sesterských společností Swiss a Austrian Airlines.

Lufthansa také uvedla, že z provozních důvodů nebude až do konce února přijímat rezervace na lety do pevninské Číny. Společnosti však ještě vyšlou do čínských destinací letadla, která dopraví domů například členy posádek.

Některé lety do pevninské Číny už v minulých dnech podle agentury Reuters zrušily také letecké společnosti United Airlines, Air Canada či Cathay Pacific. Například United Airlines krok zdůvodnily poklesem zájmu o letenky. Finská letecká společnost Finnair už v úterý zastavila přijímání rezervací na lety z Helsinek do Pekingu a Nankingu, a to až do konce března. Všechny lety do Číny do odvolání zrušil také jihokorejský nízkonákladový dopravce Air Seoul. 

Praha má s Čínou dvanáct spojení týdně, která provozují tři čínské aerolinky. Letiště Praha od těchto společností nemá informace o případném rušení spojů kvůli koronaviru.

Zdravotníci v ochranných oblecích čekají na tokijském letišti na evakuované z Wu-chanu
Zdroj: Reuters/Kyodo

Dva Japonci přiletěli z Wu-chanu se zápalem plic

V Tokiu ve středu přistál charterový letoun s více než dvěma stovkami japonských občanů, které přivezl z města Wu-chan. Dva z Japonců mají symptomy zápalu plic, sedm lidí bylo hospitalizováno. Japonsko okamžitě poslalo do Číny druhé letadlo, které odveze zpět dalších dvě stě lidí.

Časně ráno místního času odstartoval z Wu-chanu také letoun s občany Spojených států. Přistál k dotankování a první zdravotní kontrole pasažérů na Aljašce, odkud podle stanice CNN zamířil na kalifornskou vojenskou základnu u Riverside.

Podle agentury AP všech 201 pasažérů prošlo zdravotní kontrolou v Číně i v Anchorage, ale pouze jeden potřeboval ošetření kvůli zranění, které utrpěl před nástupem do letadla v Číně. Původně mělo letadlo přistát na civilním letišti v kalifornském městě Ontario, v úterý ale bylo oznámeno, že se cíl letu mění.

Evakuaci svých občanů plánují i další země, australský premiér Scott Morrison uvedl, že se jeho země pokusí pomoci z provincie Chu-pej osamoceným a ohroženým lidem. Čeká je však pobyt v karanténě na Vánočním ostrově, tisíce kilometrů vzdáleném od Austrálie.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock podle stanice BBC řekl, že Britové, kteří budou přivezeni z Wu-chanu, budou muset zůstat dva týdny v karanténě. Mají být doma a vyhnout se kontaktu s jinými lidmi. První Britové by mohli z Wu-chanu odletět ve čtvrtek. Londýn odhaduje, že vrátit se bude chtít asi dvě stě Britů.

Čínské úřady uzavřely Wu-chan a dalších 16 měst v provincii Chu-pej ve snaze zabránit šíření viru. Opatření, nejrozsáhlejší svého druhu, se dotkla zhruba 60 milionů lidí.

Vědci se snaží najít lék

Vědci z australského Ústavu Petera Dohertyho pro infekce a imunitu podle agentury DPA oznámili, že se jim podařilo koronavirus vyšlechtit v laboratorních podmínkách. Experti to považují za průlom, protože by „kopie“ mohla pomoci ve vývoji testů, které odhalí nemoc rychleji; ideálně ještě dříve, než se u nemocných projeví symptomy.

„Připravujeme se řadu let na situaci, která nyní nastala. Proto jsme byli schopni reagovat tak rychle,“ uvedl Mike Catton z melbournského ústavu.

Australský výzkum navíc pomůže ve spolupráci s ostatními odborníky a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) hledat lék, který by proti viru fungoval.

Vědci v Rusku a Číně už také pracují na přípravě vakcíny, Čína Rusku předala informace o genomu nového koronaviru. V úterý oznámili nezávisle na sobě zahájení vývoje očkovací látky i vědci z amerického Národního ústavu zdraví (NIH) a farmaceutické firmy Johnson & Johnson. Látka ale nebude k dispozici dříve než za několik měsíců.

„Teď se objevily informace, že se podařilo proces vývoje vakcíny ještě více urychlit, což je geniální. Ale je to klinické zkoušení, to znamená, že testování účinnosti a bezpečnosti musí trvat standardně několik měsíců. Takže v tom klíčovém období prvního pololetí, možná i celého roku i přes veškeré zkušenosti vakcínu na potlačení epidemie mít nebudeme,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar.

Maďar: Vakcínu proti koronaviru v prvním pololetí, možná celý letošní rok mít nebudeme (zdroj: ČT24)