Koronavirus se u Čecha ve Vietnamu zatím nepotvrdil. Dva studenti žádají evakuaci z Wu-chanu

Události: Česko se připravuje na možné případy nákazy koronavirem (zdroj: ČT24)

Ve vietnamském městě Danang byl kvůli novému koronaviru z preventivních důvodů hospitalizován Čech. Nákaza se u něj ale zatím nepotvrdila, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na pražském letišti se plošné kontroly cestujících zatím nechystají, probíhá pouze cílený screening. Na pondělí svolal premiér Andrej Babiš (ANO) Bezpečnostní radu státu.

Podle serveru VnExpress je v izolaci v danangské nemocnici celkem 12 lidí, z toho sedm Číňanů, čtyři Vietnamci a jeden Čech. Podle nejnovějších informací, které má Vojtěch k dispozici, se u něj nákaza koronavirem nepotvrdila.

„Dostal se tam tak, že přiletěl do Vietnamu z Číny a podle našich informací se necítil dobře už v České republice, kde byl na návštěvě u lékaře. V lékárně ve Vietnamu, kde si kupoval lék na kašel, si všimli, že má v pase razítko z Číny, čili z preventivních důvodů ho dali do karantény,“ informoval zástupce českého velvyslance ve Vietnamu Lukáš Musil.

Všichni v danangské nemocnici trpí horečkou a byli nedávno v kontaktu s „vysoce rizikovým subjektem“, řekl vietnamského webu Tuoi tre news nejmenovaný představitel nemocnice. Jedním z hospitalizovaných je Číňan, který v sobotu odpoledne přiletěl s horečkou z Wu-chanu. Ostatní sledovaní jsou buď turisté, nebo obyvatelé Danangu, kteří s horečkami sami do nemocnici přišli kvůli prověření. Všichni přitom uvedli, že se nedávno setkali s Číňany.

V čínském Wu-chanu, odkud se začal nový virus šířit, jsou podle Vojtěcha čtyři Češi. Dva tam podle něho žijí dlouhodobě a nemají zájem se vracet do České republiky. Dva čeští studenti jsou ve Wu-chanu přechodně a vrátit se chtějí. Vojtěch řekl, že ministerstvo zahraničí nyní vyjednává ohledně jejich návrtu s Francií, která chystá akci k evakuaci svých občanů z tohoto města.

Případ na Slovensku se nepotvrdil

První podezření na koronavirus řešili zdravotníci v neděli i ve slovenské Bratislavě. Muž z Petržalky byl převezen do nemocnice, testy ale onemocnění nepotvrdily, píše slovenský web tvnoviny.sk.

Už v pátek MZV doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která je epicentrem nákazy. „Při pobytu v Číně doporučuje MZV dbát zvýšené opatrnosti, zvýšené hygieny, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob, nenavštěvovat tržnice a používat preventivně ústní roušky,“ uvedla česká diplomacie.

Plošný screening se zatím nechystá

Situaci se snaží řešit i úřady v tuzemsku. Každý nahlášený případ podezření na infekční onemocnění v Česku má být podroben epidemiologickému šetření. Povinná je také izolace nemocných.

Letiště v Praze je v rámci preventivních opatření v plné součinnosti s hygienou, pohotovostní postupy má přesně nastavené a připravené, uvedl v neděli Babiš. „Zatím k tomu nedošlo, ale v případě, že vznikne podezření na nákazu na palubě letadla u konkrétního cestujícího, letiště okamžitě spouští procesy podle pohotovostního plánu,“ informoval předseda vlády.

O vývoji epidemiologické situace lékaře i veřejnost průběžně informují ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová a Státní zdravotní ústav,

„Není racionální dělat plošný screening ve chvíli, kdy tu máme chřipkové epidemie,“ zdůraznil v neděli Vojtěch s tím, že podezřelých případů by bylo obrovské množství a vedlo by to k přetížení lékařských institucí.

Naopak důležité jsou podle něj cílené kontroly u konkrétních osob. Příznaky v neděli vykazovaly dvě cestující, které přiletěly z katarského Dauhá. „Během 15 minut se dostavily na místo, kde je stálá lékařská služba,“ řekl Řehoř. Obě poté byly odeslány do nemocnice na Bulovku, onemocnění koronavirem se nepotvrdilo.

„Jsme v kontaktu s kolegy na domácí i mezinárodní úrovni,“ zdůraznila hlavní hygienička Gottvaldová. Předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř pak zmínil jako jedno z preventivních opatření dokoupení respirátorů.

Desítky mrtvých, tisíce nakažených

Virus se objevil koncem loňského roku v jedenáctimilionovém městě Wu-chanu. Zatím si vyžádal 56 mrtvých a přes dva tisíce nakažených. Svědectví z místa však naznačují, že nemocných i mrtvých může být násobně víc.

Pacienti jsou hlášeni také z jiných zemí než z Číny. První případy v Evropě nahlásila v pátek Francie, nyní se mluví o možném nakaženém i ve Vídni. USA, Francie a Jižní Korea chystají evakuaci svých občanů z Wu-chanu. 

Dosud nepříliš zmapované onemocnění postiženým osobám způsobuje horečky, kašel a problémy s dýcháním podobně jako SARS či MERS, úmrtnost je ale podle expertů nižší.

Původ onemocnění zatím není objasněný, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale koronavirus zřejmě na člověka přenesl z nakažených zvířat. Lék zatím není, už na něm ale pracují američtí biochemici.

WHO zatím nevyhlásila globální nouzi. „Ještě jsme nedospěli do situace, kdy by bylo nutné vyhlásit mezinárodní zdravotní nouzi. Ale pozor, neznamená to, že by nešlo o mimořádný stav. V Číně stav nouze je a situace je vážná,“ konstatoval v týdnu mluvčí WHO Christian Lindmeier.