Sobotka krátce před sjezdem kritizuje Haška i Zemana

Praha – Premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se před stranickým sjezdem znovu ostře pustil do aktérů lánského puče. Podle něj byla tehdy ohrožena existence strany. Sobotka to píše ve zprávě pro kongres, kterou mají schvalovat delegáti. Jihomoravský hejtman Hašek podle Sobotky po neúspěšné kandidatuře na šéfa strany v roce 2011 vytvářel uvnitř ČSSD paralelní mocenské centrum, čímž stranu oslaboval. Od Sobotky to schytal i prezident Zeman – od roku 2003 prý některými kroky stranu rovněž poškozoval.

Hašek se se Sobotkou utkal o post předsedy ČSSD na sjezdu v roce 2011, u delegátů však uspěl Sobotka. Podle současného premiéra se i v minulosti vedly tvrdé demokratické souboje o post předsedy ČSSD. „Poražení kandidáti ale vždy respektovali výsledek volby a nevytvářeli ve straně permanentní organizovanou opozici,“ tvrdí premiér, podle něhož se Hašek ale zachoval jinak. „I když Michal Hašek dostal na brněnském sjezdu možnost působit v pozici statutárního místopředsedy, práce užšího vedení strany se účastnil jen sporadicky a věnoval se mnohem více organizaci jakési permanentní vnitrostranické opozice. Využíval k tomu i Asociaci krajů,“ píše Sobotka. 

Hašek se prý proti jeho názorům stavěl i mediálně a navíc prý za stranu vyjednával bez vědomí nejužšího vedení. Tato jednání, v nichž se na jeho stranu připojili i Zdeněk Škromach nebo Jeroným Tejc, se prý týkala například komunistů, prezidenta Miloše Zemana nebo Strany práv občanů - zemanovců. Podle Sobotky stranická nejednota znejišťovala voliče a vytvářela „podivnou vnitrostranickou schizofrenii“.      

Sobotka má za to, že se ho Hašek a Tejc pokusili v roce 2013 odstranit z vedení ČSSD ještě před volbami. Na posledním předvolebním ústředním výkonném výboru strany prý bez jakékoliv diskuze a zdůvodnění navrhli hlasování o tom, zda má být předseda ČSSD kandidátem na premiéra. Straníci se ale postavili za Sobotku. „Členové ÚVV tak zabránili velké blamáži, kdy by si ČSSD těsně před volbami sama na základě mocenských hrátek 'sestřelila' vlastního předsedu,“ míní premiér.  

Michal Hašek:

„Ohledně Asociace krajů mohu pouze konstatovat, že je samostatnou organizací nepodřízenou žádné politické straně. Asociace hájí zájmy krajů a krajských samospráv. Pokud si dobře vzpomínám, jako hejtmani jsme za ČSSD nesli v letech 2008 až 2013 podstatnou část politického souboje s pravicovými vládami, ať už Topolánkovou, nebo Nečasovou,“ uvedl Hašek v reakci na Sobotkův text. Podle něj hejtmani hájili každý den v praxi moderní sociální stát a klíčové veřejné služby. „Je mi proto líto slov Bohuslava Sobotky směrem k práci Asociace krajů České republiky,“ dodal Hašek.

„Popravdě řečeno, pokládám tento první pokus o puč za mnohem škodlivější než ten druhý s cestou do Lán,“ píše dále Sobotka. Hlasování podle něj ukázalo, že některým záleží jen na vlastní pozici uvnitř strany. Pro premiéra to prý bylo a je velmi smutné zjištění.  

V textu, který jako celek mají schvalovat delegáti stranického sjezdu, se Sobotka také zmiňuje o pokusu předsednictva jej krátce po volbách sesadit. Sobotka tehdy odmítl odstoupit. „Pro stranu to byla jedna z nejhorších chvil v její obnovené polistopadové historii. V sázce byla její další existence,“ je přesvědčen.  

„Způsob provedení puče byl pro ČSSD navenek i dovnitř velmi zahanbující a na pozadí významných dějin naší strany působil nejenom smutně, ale i trapně. Vypovídal rovněž hodně o tom, jak byli jeho organizátoři nezralí politicky a lidsky,“ míní dále Sobotka, který děkuje všem členům ČSSD, kteří se „puči“ postavili.  

Po prohrané prezidentské volbě prý Zeman ČSSD poškozoval

Sobotka věnuje velkou část textu i hodnocení prezidenta Zemana, který byl předsedou ČSSD do roku 2001. V roce 2003 pak prohrál prezidentskou volbu s Václavem Klausem. Podle Sobotky lze právě od roku 2003 pozorovat příklady jednání, které poškozovaly sociální demokracii.  

„Počínaje neúspěšnou prezidentskou volbou v roce 2003, lze v jeho dalším politickém angažmá pozorovat příklady jednání, které sociální demokracii poškozovaly,“ stojí ve zprávě. Šéf ČSSD jako příklad uvádí podporu Zemana dvěma poslancům této strany, Miloši Melčákovi a Michalu Pohankovi, kteří podle něj za podivných okolností přeběhli a přidali se ke stovce poslanců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, čímž umožnili vyslovení důvěry vládě Mirka Topolánka (ODS).  

„V roce 2008 Miloš Zeman otevřeně podpořil kandidáta pravice Václava Klause na funkci prezidenta a několikrát veřejně vystoupil s kritikou Jana Švejnara podporovaného naší stranou,“ stojí také ve zprávě. Dále se v ní hovoří o vzniku Strany práv občanů (SPO), jejímž cílem bylo podle Sobotky také oslabit očekávané vítězství ČSSD v parlamentních volbách 2010.  

Sobotka však Zemana také chválí, podle něj prý udělal v devadesátých letech ze sociální demokracie respektovaného lídra v levé části politického spektra. „Zásluhy Miloše Zemana na úspěších strany v letech 1993-2002 jsou nezpochybnitelné,“ stojí také v jeho zprávě.