Kvůli spolupráci s Piráty skončil kriminalista Šmíd u policie

Policejní centrála propustila kriminalistu Jana Šmída ze služby. Muž v minulosti spolupracoval s Českou pirátskou stranou a jako nestraník za ni kandidoval i do děčínského zastupitelstva. Policisté se ale pro politická uskupení nesmějí angažovat.

Deník Právo v polovině května uvedl, že si Piráti Jana Šmída pozvali, aby jim pomáhal s legislativou. Za tuto opoziční stranu byl také policista, zabývající se finanční kriminalitou, v říjnu 2018 zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Mandátu se později vzdal. 

Podle zákona o služebním poměru policisté nesmějí být členy politických stran a nesmějí pro politické strany vyvíjet činnost. Šmídova spolupráce s Piráty tak vzbudila rozruch nejen v regionálních kruzích, ale i parlamentních kuloárech a případem se začala zabývat i Národní centrála proti organizovanému zločinu; řízení o propuštění ze služby zahájila v červnu.

„Nepřijatelné,“ avizoval konec policejní prezident

Nyní mluvčí centrály Jaroslav Ibehej informoval o tom, že za činnost ve prospěch politické strany Šmíd v bezpečnostním sboru skončil. Ředitel NCOZ Jiří Mazánek vydal rozhodnutí o propuštění ve čtvrtek. „Více informací k této věci poskytovat nebudeme,“ dodal mluvčí.

Negativní stanovisko k celému případu nicméně policie zastávala už od jeho medializace; policejní prezident Jan Švejdar prohlásil, že „jednání policisty“ považuje „za zcela nepřijatelné“ a předesílal, že směřuje k propuštění.

Vedoucí pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost a poslanec Lukáš Kolářík ovšem uvádí, že podle něj a právních expertů nebyl porušen zákon. „Že se pan Šmíd zúčastnil jako host jednání našeho resortního týmu vnitro a bezpečnost, nemůže být důvod pro pozbytí způsobilosti práce policisty. To tvrdí i nová metodika ministerstva vnitra, která byla na moji žádost zpracována,“ sdělil.

„Je běžnou praxí, že se policisté potkávají s představiteli politických stran a konzultují legislativu,“ dodává s tím, že po analýze policejního rozhodnutí zváží i možné právní kroky.