Spolupráce kriminalisty s Piráty je nepřípustná, řekl policejní prezident

Spolupráce podplukovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída s Českou pirátskou stranou je nepřípustná. Prohlásil to policejní prezident Jan Švejdar s tím, že ve hře je i Šmídovo propuštění. Případem se bude příští týden zabývat i bezpečnostní výbor sněmovny.

Podle informací deníku Právo si Šmída Piráti pozvali, aby jim pomáhal s legislativou na základě svých zkušeností z praxe. „Příslušníci bezpečnostních sborů zcela běžně připomínkují legislativu i u jiných politických stran či v rámci státní správy, na rozdíl od Pirátů však tyto strany a pracoviště o jednáních nevedou veřejné zápisy,“ uvedl vedoucí pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost Lukáš Kolářík. Šmíd podle něj není stálým členem týmu, byl přizván jako host.

Jenže policista, jenž se zaměřuje na finanční kriminalitu, se za Piráty dostal loni v říjnu jako nestraník do děčínského zastupitelstva. 

Šmídův nadřízený, ředitel NCOZ Jiří Mazánek, se nechal už ve středu slyšet, že podobné angažmá není v pořádku. Nyní případ komentuje i policejní prezident Jan Švejdar.

„Jednání policisty je v řízení ředitele NCOZ. Já osobně jej považuji za zcela nepřípustné, navíc zákon o služebním poměru působení policistů ve prospěch jakékoliv politické strany striktně zakazuje,“ uvedl na Twitteru. „Pokud se věc prokáže, směřuje k propuštění policisty ze služebního poměru.“

Šmíd ve vyjádření pro server Seznam Zprávy uvedl, že už se v politice nebude jakkoliv angažovat. „Ukončil jsem veškeré působení v politice, cokoliv, co by mohlo být vnímáno jako rozpor se služebním zákonem,“ sdělil Šmíd. „Nechci, aby bylo poškozováno dobré jméno a důvěra v nezávislost Policie České republiky,“ dodal.

Mimořádné jednání výboru

Případ vzbudil pozornost i v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci z ANO iniciovali zasedání bezpečnostního výboru sněmovny, na kterém chtějí probírat politické angažmá mužů zákona.

„Cílem bodu je jasná definice, kdy příslušník bezpečnostních složek je politicky angažovaný ať už jako člen politické strany, či jako nestraník za politické uskupení, kdy porušuje zákon a kdy hrozí úniky informací z jeho denní náplně práce a jejich možné zneužití v politických kampaních či jednání proti bezpečnosti a stabilitě České republiky,“ píšou v žádosti poslanci. 

Předseda výboru Radek Koten (SPD) už oznámil, že mimořádné setkání proběhne v úterý 21. května. Členové ANO by na ně chtěli pozvat ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), policejního prezidenta, ředitele NCOZ Mazánka a případně ředitele či zástupce Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství. 

Vedoucí pirátského týmu Kolářík označil návrh na svolání výboru za nešťastnou snahu o zviditelnění se před volbami do Evropského parlamentu. „Když oslovím policistu a zeptám se ho, co by chtěl ve své práci změnit a on mi odpoví a já to následně zohledním v legislativě, kterou chystám, jedná se také o činnost policisty ve prospěch strany? Je toto důvod pro jeho výpověď? Z mého pohledu nikoliv,“ doplnil.