Bydlení pro handicapované, kvůli kterému vznikla petice, v Náměšti na Hané zřejmě postaví

Události: Na výstavbě bydlení pro handicapované se v Náměšti nakonec zřejmě dohodnou (zdroj: ČT24)

Zástupci radnice z Náměště na Hané a představitelé Olomouckého kraje se i přes dosavadní kontroverzi dohodli, že se ve městě přeci jen bude stavět bydlení pro dvanáct lidí s mentálním a fyzickým handicapem. Bydlení ale vznikne jinde, než plánovalo hejtmanství. Petici proti jeho původnímu plánu podepsalo přes 650 obyvatel městyse.

Bydlení pro dvanáct handicapovaných mělo původně vzniknout na okraji Náměště na Hané. Na parcele se ale zřejmě stavět nebude. Nově vyhlédnutý pozemek se přiblížil centru, jeho přesnou polohu ale vedení hejtmanství i městyse zatím tají.

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) pozemek splňuje potřebné parametry a krajskému úřadu vyhovuje. „Je ve vlastnictví městyse,“ přiblížila tamní starostka Marta Husičková (ODS).

Už příští týden budou zástupci kraje jednat s radními městyse a zástupci petentů podpisové akce. Proti plánovanému ubytování pro mentálně a fyzicky handicapované se na konci loňského roku postavila zhruba třetina obyvatel.

Vůbec k tomu nemuselo dojít

Do dvou domácností v Náměšti se měla spolu s pečovateli přesunout část klientů z domova v Nových Zámcích na Litovelsku. Cílem přesunu bylo dostat klienty domova do běžného života.

Starostku mrzí, že jednání zástupců kraje s místní radnicí neprobíhalo hned od začátku. „Nemuselo k takové kauze vůbec dojít,“ tvrdí Husičková. Poslední slovo budou mít zastupitelé Náměště, kteří o možném prodeji pozemku teprve rozhodnou.

Podobný případ se odehrál ve Svitávce na Blanensku, kde mělo vzniknout bydlení rodinného typu pro lidi s mentálním postižením. Kraj koupil pozemek a architekti vytvořili plány domu. Část místních se postavila na odpor, odmítali mít handicapované za sousedy. Ačkoli proti chráněnému bydlení nebyli zdaleka všichni obyvatelé Svitávky, z projektu nakonec sešlo.