Proti ubytování handicapovaných vznikla petice, v Náměšti je teď ve hře nová adresa

Události: Spory o ubytování handicapovaných (zdroj: ČT24)

Na 650 podpisů je pod peticí proti stavbě nového bydlení pro lidi s mentálním a fyzickým postižením v Náměšti na Hané na Olomoucku. Dvanáct handicapovaných tam chce přemístit Olomoucký kraj z Litovelska, kde v jednom zařízení žije skoro sto lidí. Petici podpořilo i zastupitelstvo.

Někteří obyvatelé Náměště mají z možných příchozích obavy. Nelíbí se jim ani podoba plánovaného bydlení. Vizualizaci, jak by mohla stavba vypadat, zveřejnil Český rozhlas. Hejtmanství vše označuje za nedorozumění. 

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) se ve čtvrtek setkal s vedením městysu. Podle něj i starostky Marty Husičkové (ODS) vznikl spor zbytečně, především kvůli nedostatku informací.

Stěhovat by se mělo dvanáct handicapovaných, v Náměšti na Hané se o ně mají starat pečovatelé. „Cílem je především, aby se naši klienti mohli dostat do běžného života, mezi normální společnost,“ řekl ředitel zařízení Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb v Litovli Jan Šenk. „Určitě se jich nemusíme bát, rozhodně ne. Já bych takové sousedy chtěl,“ poznamenal.

Proti novému bydlení na okraji dvoutisícové Náměště se ale postavila část místních.

Petice proti handicapovaným
Zdroj: ČT24

Starostka Náměště petici podpořila, kraj podle ní vybral pro začlenění handicapovaných špatné místo. Vedení obce navíc o plánech nevědělo. „Měli přijít, dělat kulaté stoly, mluvit s námi o tom. Asi by se taky ozvali lidé, kteří by s tím nesouhlasili, ale když nemáte dostatek informací, tak se bráníte.“

Špatnou komunikaci uznal i hejtman Okleštěk. „Levá ruka nebyla úplně přesně přesvědčena o tom, jaký je postup pravé ruky, a v ten okamžik se stalo, že my už jsme koupili pozemek, ale ještě neproběhla jednání a ta jednání se ale prostě provádí vždycky.“

Zástupci petičního výboru nyní nechtějí svoji iniciativu komentovat. Podle nich se v posledních dnech spíš než fakta řeší hlavně emoce. I proto čekají na závěry vyjednávání s Olomouckým krajem.

„Myslím, si že se téměř na 100 procent dohodneme,“ uvedl k tomu hejtman. 

Na jiné místo?

Starostka uvádí, že obec vytipovala pozemky, které nejsou tak na okraji Náměště, ale blíže centru, a byly by tedy podle ní vhodnější.

Na původně vytipované lokalitě netrvá ani vedení zařízení Nové zámky – poskytovatel sociálních služeb. Pro své klienty chce hlavně rodinný typ bydlení. „Já jim přeju, aby měli nový domov, kam by se těšili. A aby je lidé přijali,“ řekl k tomu ředitel Šenk.   

Možnosti bydlení
Zdroj: ČT24

Ve Svitávce handicapovaní domov nenašli

Bydlení rodinného typu pro lidi s mentálním postižením mělo vzniknout i ve Svitávce na Blanensku. Kraj koupil pozemek a architekti vytvořili plány domu. Z investice nakonec sešlo kvůli odporu části místních. Nechtěli mít handicapované za sousedy.

V únorové veřejné debatě zazněly různé nesouhlasné výroky. Například: „Všichni jsme sexuální bytosti, i ti, co jsou mentálně postižení. Pokud se v mentálně postižených nahromadí sexuální energie, mohou být agresivní.“ Nebo: „Já v žádném případě nebudu vychovávat svoje děti vedle 12 mentálně postižených lidí.“

Proti chráněnému bydlení nebyli zdaleka všichni obyvatelé. „Jaké máme teď jméno a vůbec všude, když tady nemůžeme mít pár lidí, kteří jsou postižení. Někteří lidé jsou sobci,“ uvedla obyvatelka Svitávky Milada Suková. 

Pro osm mentálně postižených nyní vzniká náhradní ubytování v Boskovicích. Chráněné bydlení ve zdejším domově Paprsek bude sloužit i Evě Nyrigové (64 let). Od mládí žila v různých ústavech a pak i u své sestry. V novém bude bydlet s Eliškou Novákovou. Obě se těší, že tam budou mít větší svobodu než dosud, například si budou moci uvařit, co chtějí.

Jiný byt mají sdílet Adolf Pavlík a Zdeněk Štaud. Třeba vaření už dnes pravidelně trénují ve cvičné kuchyni. Do Boskovic se všichni mají stěhovat v lednu. Nepřetržitě tam s nimi bude sociální pracovník.

„V současných podmínkách klienti žijí ve velkokapacitním zařízení a tady vlastně budou žít ve dvou domácnostech. Budou si rozhodovat o tom, jak chtějí trávit den, kdy ráno budou vstávat, co budou jíst,“ řekla vedoucí chráněného bydlení domova Paprsek Marcela Davidová. 

Krachu projektu ve Svitávce přesto vedení Paprsku lituje. O možnost samostatného bydlení totiž přišli tři vozíčkáři.

Zdravotní postižení
Zdroj: ČT24