Babiš chválí HDP a export, ale mnoho lidí strádá a má exekuce, kritizují premiéra Bartoš i Okamura

Události, komentáře: Novoroční projevy ústavních činitelů (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice ekonomicky daří a země roste a bohatne. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale upozorňuje, že miliony lidí nejsou ekonomicky zabezpečeny a strádají. Předseda SPD Tomio Okamura zase připomněl statisíce lidí v exekuci. Projevu premiéra Babiše i dalších ústavních činitelů se věnoval pořad Události, komentáře.

Za jedno z nejúspěšnějších období v historii označil premiér Andrej Babiš v novoročním projevu současnou situaci Česka. Podle něj na tom mají zásluhu vládní kroky. Prohlásil, že možného zpomalení ekonomiky se republika bát nemusí. Mluvil také o investičním plánu, potřebě nového stavebního zákona nebo o chystaném dalším růstu platů a důchodů.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše premiér Babiš „vysekl standardní babišovský projev, jak my jsme skvělí, vy jste skvělí a nejvíc skvělí jsme my, kteří to tady řídíme“. Podle Bartoše se premiér zaměřil na makroekonomické ukazatele, růst HDP nebo mezinárodní pozici České republiky, ale zapomíná na problémy běžných občanů.

„Když se podíváme na listopadovou velkou studii o kvalitě života v České republice, tak 40 procent lidí je ve skupinách strádající a ohrožení, nemají úspory, nejsou sociálně a ekonomicky zabezpečení, nemají vybudované vazby,“ připomíná Bartoš sociologický výzkum pro Český rozhlas, který vznikl ke třicátému výročí sametové revoluce.

„Myslím si, že na to, jak Česká republika teď šlape, jak má nízkou nezaměstnanost či jak je v exportu úspěšná, na to si bohužel čeští lidé, pro které je přece ten projev primárně určen, jde ve veřejnoprávních médiích, jaksi nešáhnou. Tak nelakujme si ten svět narůžovo,“ dodává Bartoš.

Připadal jsem si, jako když žiju trošku v jiné zemi, říká Okamura

Podobně kritizuje Babišův novoroční projev i předseda SPD Tomio Okamura. „U pana premiéra jsem si připadal, jako když žiju trošku v jiné zemi, protože pan premiér říkal, jak se tady žije skvěle, přitom statisticky milion lidí, to znamená každý desátý, žije v České republice na hranici nebo pod hranicí chudoby,“ uvedl Okamura.

„Říká se, že tři sta tisíc lidí má exekuce. A tato vláda je u vlády už šest let, Andrej Babiš a ČSSD už vládnou šest let. A nepředložili vůbec nic, aby se těmto milionům lidí vůbec jejich životy zlepšily. Tito lidé skutečně živoří,“ zdůraznil předseda SPD.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který občanům prvního ledna nabídl i svůj vlastní novoroční projev, ale svého stranického šéfa hájí a jeho optimistický pohled na českou ekonomiku sdílí. „Myslím, že jestli se něčím prezentuje Česká republika navenek ekonomicky, tak je to určitá stabilita,“ uvedl Vondráček.

„Tahle země už sedmým rokem stabilně, permanentně, určitým tempem stále roste. A stejně je pravda, že nůžky mezi chudými a bohatými máme zase nejmenší v Evropě,“ tvrdí předseda Poslanecké sněmovny.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který také na začátku roku promluvil k občanům, se k projevu předsedy vlády vyjádřil ironicky. „Já jsem zaznamenal, že kdyby byl pan premiér Harry Potter, tak jak bychom už byli Švýcarsko, a mě hned napadlo, co kdyby byl Pán prstenů, to už jsme možná lepší než Amerika i s Čínou dohromady,“ komentoval jednu pasáž z Babišova proslovu.

Premiér Babiš, předseda sněmovny Vondráček a předseda Senátu Kubera pronesli novoroční projevy prvního ledna. Prezident Miloš Zeman oslovil občany už na druhý svátek vánoční.