První z adventních koncertů odvysílala ČT. Loni Češi darovali rekordních 11 milionů

Události: Adventní koncerty (zdroj: ČT24)

S první adventní nedělí Česká televize zahajuje další ročník charitativních koncertů. Loni byla štědrost diváků rekordní, během čtyř nedělních večerů poslali dárci přes jedenáct milionů korun. Letošní adventní sbírka podpoří třeba děti s poruchou autistického spektra nebo centrum pomoci zdravotně postiženým.

První adventní večer uvedla moderátorská dvojice Ester Janečková a Jan Potměšil z Břevnovského kláštera, kde vystoupila Dagmar Pecková s komorním souborem Musica Bohemica, Hana Zagorová nebo šestnáctiletý klavírista Jan Čmejla.

„Rád jsem u věcí, které mají smysl. Výtěžek koncertu pomůže Sdružení občanů Exodus v Plzni s rekonstrukcí budovy, kde sídlí chráněná dílna a odlehčovací služba, které sdružení provozuje. Je mi ctí, že se mohu pokusit pomoci, aby vybraná částka na podporu lidí, kteří naši pomoc potřebují, byla co nejvyšší,“ komentuje patron prvního koncertu, moderátor Jiří Václavek. 

Centrum Exodus funguje od roku 1992 a stará se o více než dvě stovky klientů. Některé z nich musí svážet mikrobusem se speciální plošinou, ten ale už pomalu vypovídá své služby. Stejně je na tom stacionář s výtahem. „Má staré ovládání, to už jsme několikrát vyměňovali. Má špatná čidla na zavírání, takže nám dělá problémy. Když tam jezdí vozíčkáři, tak se začne zavírat,“ popisuje ředitel sdružení Miroslav Svoboda.

  • Dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADVENT 30, 60 nebo 90 podle výše částky, která se má darovat, na telefonní číslo 87 777.
  • Libovolnou částkou prostřednictvím transparentního účtu adventních koncertů 692692692/0800.
  • Telefonicky v průběhu každého z koncertů na čísle 274 868 877.
  • On-line na webu darujspravne.cz.

Druhý koncert podpoří zlínskou pobočku Naděje a bude ho hostit pražská Loreta. Zazní na něm například skladby v podání Pavla Šporcla či Lenky Filipové. „Alzheimerovou chorobou u nás trpí přes sto padesát tisíc lidí. Člověk postupně ztrácí paměť, orientaci, schopnost úsudku a rozlišování i řeč. Co ale zůstává nejdéle, jsou emoce. Doufám, že každá zmínka a podpora místa, kde pomáhají lidem prožít důstojné stáří, osloví další lidi, kteří budou chtít také pomoci. Stáří nás totiž čeká všechny,“ zdůvodňuje svou volbu patronka druhého koncertního večera Jolka Krásná. 

V tradiční sbírce už Češi darovali přes 200 milionů korun

Čechomor nebo Příbramská filharmonie s pěveckým kvartetem Bohemia Voice rozezvučí třetí adventní neděli v bazilice svatého Petra a Pavla na Vyšehradě. Výtěžek večera je určen pražské organizaci Kaleidoskop. „Kaleidoskop jsem si vybral proto, že je to jediná organizace, která poskytuje sociální a psychoterapeutické služby pro lidi s poruchou osobnosti. Je dobré si uvědomit, že jejich klientem se může v dnešní náročné době stát každý z nás,“ říká o své volbě Marek Wollner, který zaštiťuje třetí adventní koncert.

Finální koncert v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Karlíně podpoří olomouckou organizaci Jdeme autistům naproti. Vystoupí zde Václav Hudeček, skupina Kamelot v doprovodu dívčího sboru či Adam Plachetka a Kateřina Kněžíková spolu s Epoque orchestra.

„Moje kamarádka má syna s poruchou autistického spektra a péče o něj je velmi náročná. Vidím, jak jsou důležité a potřebné odlehčovací služby pro rodiče těchto dětí. Zároveň si všímám nevyžádaných rad, které dostává od lidí, kteří netuší, jak to s jejím synem je. Přeju si, aby rodiče těchto dětí věděli, že na to všechno nejsou sami, a doufám, že prosincový adventní koncert k tomuto vědomí přispěje,“ doufá patronka čtvrtého dobročinného koncertu Martina Hynková Vrbová.

Adventní koncerty patří mezi nejstarší dobročinné sbírky v Česku, od jejich počátků lidé darovali více než 200 milionů korun 116 organizacím.