TÉMA

Dobročinnost

Filipínec předělal svůj domek na veřejnou knihovnu. Chce inspirovat chudé děti k četbě

Kousek od rušné obchodní čtvrti metropole Filipín Manily proměnil tamní milovník knih Hernando Guanlao svůj dům v prostor, který umožňuje lidem oddávat se jedné z jeho celoživotních vášní – čtení. Veřejná knihovna začala před dvěma dekádami jako výstava padesáti knih na chodníku, nyní jich na provizorních policích leží tisíce. A jejich počet díky dárcům stále přibývá. Projektem veřejné knihovny chce dvaasedmdesátiletý Guanlao pomoci především dětem, které si kvůli chudobě nemohou knihy a vzdělání dovolit.
4. 3. 2024|

Ukrajinci se dočkali jedenácti slovenských sanitek. Dobročinný projekt musel překonat vleklou byrokracii

Ukrajinským vojákům bude na frontě nově pomáhat jedenáct sanitek dodaných Slovenskem v rámci dobročinného projektu Sanitky pro Ukrajinu. Od začátku plnohodnotné ruské invaze do napadené země tato skupina přivezla přes třicet vozů. Většímu přísunu podobné dobrovolnické pomoci ze zahraničí ale brání složitá procedura, a to navzdory snahám Kyjeva o zjednodušení byrokracie, zjistila na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.
26. 1. 2024|

Začíná Vánoční kotlíková sbírka pro potřebné, seniory i děti

V Česku začíná 4. prosince Vánoční kotlíková sbírka na pomoc dětem, seniorům a potřebným. Do akce, kterou organizuje nezisková organizace Armáda spásy, mohou lidé přispět dobrovolníkům organizace s červenými kotlíky v ulicích například v Praze, v Brně, Ostravě a dalších městech, ale také on-line, informovala mluvčí Armády spásy Tereza Melišová. Sbírka potrvá do 22. prosince.
3. 12. 2023|

Ve věku 96 let zemřela bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová

Ve věku 96 let v neděli zemřela bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová, manželka někdejšího prezidenta Jimmyho Cartera. Podle agentur Reuters a AP to oznámilo středisko Carter Center, které manželé založili. Po prezidentském mandátu Jimmyho Cartera, kterého v roce 1980 porazil ve volbách Ronald Reagan, se bývalá první dáma zabývala především dobročinnými aktivitami v USA a ve světě.
19. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 00:05|

Vznikla sbírka Dárek pro Olgu. Připomíná bývalou první dámu

U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin bývalé první dámy Olgy Havlové vznikla veřejná sbírka Dárek pro Olgu. Vybrané peníze dostanou organizace pomáhající potřebným. U některých projektů stála v jejich začátcích i tehdejší první dáma.
11. 7. 2023|

Do minulosti tuzemské dobročinnosti. Soudržnost lidé předvedli i po příbramské důlní tragédii

Dobročinné sbírky patří mezi neodmyslitelné součásti Vánoc, neomezují se ale jen na sváteční čas. O soucitné a účastné povaze lidí v Česku jsme se mohli přesvědčit naposledy v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, předtím například při povodních v letech 2002 i 1997. Solidarita Čechů má však mnohem delší historii, ostatně nezisková humanitární organizace Charita byla založena už před sto lety. Pokud bychom ale šli ještě dál, narazili bychom na událost, která před 130 lety vyvolala mimořádnou vlnu pomoci.
26. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak vybrat správnou dobročinnou sbírku

Pomoc potřebným je spjatá s Vánoci. Češi ročně přispívají miliardy korun do sbírek pro ohrožené seniory, nemocné děti, sociálně slabé nebo na humanitární, rozvojové či ekologické projekty. Velkou část financí dávají firmy, klíčoví jsou také malí dárci. Sbírek na dobrou věc je ale nepřeberné množství. Nedělní speciál projektu ČT Drahé Česko se snažil poradit, jak mezi nimi vybrat tu správnou, aby darované peníze efektivně posloužily zamýšlenému účelu.
18. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak si stojí dobročinnost v době ekonomické krize

Češi zatím letos poslali na pomoc druhým zhruba devět miliard korun. Bude mít na jejich další štědrost vliv ekonomická situace? Do jakých oblastí nejčastěji míří peníze dárců? A kde se vůbec bere ochota pomáhat druhým? Tím vším se zabývá nedělní speciál projektu Drahé Česko.
11. 12. 2022|

Kvůli růstu cen si nemohou dovolit ubytovnu. Armáda spásy lidem bez domova pomáhá nocleženkami

Zájemci mohou letos posedmé zakoupit takzvané nocleženky, které slouží k úhradě přespání lidí bez domova v noclehárnách Armády spásy. Mají hodnotu 100 korun a zakoupit je lze na webu organizace. V loňské zimní sezoně lidé přispěli na asi 27 tisíc nocleženek. Podle národního ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy se zatím ekonomická situace výrazněji neprojevila na počtu lidí na ulici, ale už se zvýšila poptávka po potravinové pomoci.
2. 11. 2022|

Kolíčkový den má pomoci handicapovaným, sbírku zbrzdila pandemie covidu

Během čtvrtka se v Česku koná první ročník takzvaného Kolíčkového dne – dobročinné sbírky Nadace Jedličkova ústavu. Jejím cílem je podle nadace lépe propojit handicapované se zbytkem populace. Celý den tak lidé v ulicích Prahy a na vybraných místech mohou zakoupit zelené kolíčky a tím přispět nadaci, která pomáhá mladým lidem s postižením zapojit se do života. Kolíček si mohou zájemci koupit i on-line a nadace jim ho pošle poštou.
20. 10. 2022|

Měsíc dobročinné závěti propaguje dárcovská gesta v poslední vůli

V Česku přibývá lidí, kteří se rozhodnou sepsat závěť, v loňském roce jich bylo přes šestadvacet tisíc, jen jednotlivci ovšem myslí i na charitu. Změnit to chce Měsíc dobročinné závěti, který se koná už popáté.
8. 10. 2022|

Den proti rakovině upozorňuje na nádory dělohy a varlat. Žluté květy budou v obchodech do neděle

Na středu 11. května připadá Český den proti rakovině. Sbírka, která se letos koná už po šestadvacáté, aktuálně upozorňuje především na nádory varlat a dělohy. Ty sice podle předsedkyně Ligy proti rakovině Michaely Fridrichové nejsou příliš rozšířené, ale týkají se často mladých lidí. Celý den mohou lidé v ulicích potkat dobrovolníky nabízející žluté květy měsíčku lékařského se stužkou, ve vybraných prodejnách pak budou kytičky k mání až do neděle.
11. 5. 2022|

Češi jsou štědří pod vlivem emocí. Pravidelné dárcovství se musí učit, míní zakladatel platformy Donio

Už v šestnácti letech si David Procházka uvědomil, že chce pomáhat ostatním. Založil platformu Donio.cz, která uspořádala více než tři tisíce sbírek v hodnotě přesahující 480 milionů korun. V rekordní sbírce se na platformě za jeden den vybralo 14 milionů korun na plicní ventilátor. Procházka se věnuje nejen praktické dobročinnosti, ale i jejímu výzkumu. Zjišťuje, jak Čechy naučit přispívat na dobročinnost pravidelně. Byl hostem Událostí, komentářů.
26. 4. 2022|

Toleranci, trpělivost a slušnost. Zdeněk Svěrák přeje do nového roku 2022

Zdeněk Svěrák je nejen hercem a scenáristou, ale také zakladatelem Centra Paraple, které pomáhá handicapovaným spoluobčanům. Letošní pandemický rok byl pro centrum náročný, nakonec se ale překážky podařilo překonat i díky pomoci drobných dárců. Herec byl hostem pořadu Události, komentáře, na jehož závěru sdělil přání do nového roku.
25. 12. 2021|

Závětí v Česku pomalu přibývá. Na dobročinné organizace v nich myslí jen hrstka lidí

V Česku pomalu přibývá lidí, kteří se rozhodnou sepsat závěť, bývá jich kolem 24 tisíc ročně. Nepatrně se zvyšují počty těch, kteří přitom myslí i na dobročinnost. Možnost připomíná měsíc dobročinné závěti.
31. 10. 2021|

Na pomoc Afghánistánu se už v Česku vybraly skoro čtyři miliony korun

Od minulého týdne se prostřednictvím sbírek a darů na pomoc v Afghánistánu vybralo v Česku více než tři miliony osm set tisíc korun. Sbírky vyhlásila organizace Člověk v tísni nebo UNICEF. Peníze mají pomoci především ženám a dětem. Podle mluvčí UNICEF České republiky Lucie Štěpánkové zajistila už vybraná částka organizace více než pět milionů litrů pitné vody a přes stovku souprav první pomoci pro raněné a nemocné. K organizaci Podané ruce zase směřují individuální dary na pomoc jejím spolupracovníkům v zemi.
28. 8. 2021|

30 let zpět: Volyňští Češi se začínají vracet do vlasti

Českou krajanskou komunitu usazenou na Ukrajině těžce zasáhla už havárie jaderné elektrárny v Černobylu roku 1986, a když československá polistopadová vláda přišla s nabídkou na přesídlení zpět do vlasti, mnozí krajané tuto příležitost vítali. První fází návratu byly takzvané ozdravné pobyty pro děti a mladistvé, jejichž nedílnou součástí byla také intenzivní výuka češtiny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
3. 4. 2021|

Manželé Vlčkovi dali 1,5 miliardy na pomoc umírajícím dětem. Hospic má vzniknout do pěti let

Rodinám zasaženým vážnou nemocí dítěte bude pomáhat nově vzniklá nadace rodiny Vlčkových. Generální ředitel softwarové firmy Avast Ondřej Vlček s manželkou Katarínou do ní vložili jeden a půl miliardy korun. Vybudovat chtějí například dětský hospic a paliativní středisko. Rodina začala pomáhat už v roce 2015, kdy založila vlastní nadaci Zlatá rybka, která splnila přání až 650 vážně nemocných dětí. Manželé Vlčkovi byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 11:44|

30 let zpět: Pomoc krajanům z černobylské oblasti

Výbor dobré vůle vypravil na Ukrajinu tři letecké zásilky (nejen) materiální pomoci pro volyňské Čechy, těžce postižené havárií jaderné elektrárny v Černobylu roku 1986. Polistopadový zájem o tyto krajany vyvrcholil pozváním k návratu do Československa, jež v průběhu 90. let několik tisíc potomků původních vystěhovalců přijalo a do vlasti předků skutečně přesídlilo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 12. 2020|

Prodejcům Nového Prostoru chybí v ulicích klienti. Organizace se jim snaží pomoci sbírkami

Prodejci časopisu Nový Prostor se v krizi potýkají s nedostatkem klientů. Na příjmu z prodeje jsou přitom často plně závislí. Kvůli vyprázdněným ulicím ale klesl až na polovinu počet výtisků, které jsou schopni prodat. Před pandemií zvládl jeden prodejce zpeněžit i 250 výtisků. Nyní se průměrná čísla pohybují v rozmezí 120 až 130 kusů. Organizace Nový Prostor se snaží prodejcům pomáhat sbírkami. Další podporovatelé projektu pomáhají potravinovými balíčky a oblečením.
21. 11. 2020|

V Česku přibývá dobročinných závětí. Podporují seniory, děti i zvířata

Téměř 300 milionů korun propadlo loni státu po lidech bez dědiců a závěti. Podle dobročinných organizací přibývá ale i těch, kdo odkážou majetek na charitativní účely. Prostředky organizace využívají třeba na pomoc nemocným nebo seniorům.
21. 9. 2020|

Vláda se nepřipravila na druhou vlnu pandemie, kritizovala ve sněmovně opozice

Poslanecká sněmovna na svém středečním jednání schválila dvě významná opatření týkající se ochrany zvířat. Do roku 2027 má v Česku skončit klecový chov slepic, zakazuje se také cirkusová drezura šelem. Oproti pondělí se opozici podařilo na pořad odpoledního jednání dostat i diskusi o pandemii nemoci covid-19. Kabinetu vyčetla především to, že se nepřipravil na druhou vlnu pandemie.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 19:17|

První adventní koncert rozezněl Břevnovský klášter

Na adventních věncích hoří první svíce a stejně jako každý rok začíná i cyklus adventních koncertů v České televizi. Ten první pomůže Sdružení občanů Exodus v Plzni s rekonstrukcí budovy, kde sídlí chráněná dílna a odlehčovací služba. Diváci sledovali Dagmar Peckovou s komorním souborem Musica Bohemica, Hanu Zagorovou či klavíristu Jana Čmejla.
1. 12. 2019|

První z adventních koncertů odvysílala ČT. Loni Češi darovali rekordních 11 milionů

S první adventní nedělí Česká televize zahajuje další ročník charitativních koncertů. Loni byla štědrost diváků rekordní, během čtyř nedělních večerů poslali dárci přes jedenáct milionů korun. Letošní adventní sbírka podpoří třeba děti s poruchou autistického spektra nebo centrum pomoci zdravotně postiženým.
1. 12. 2019|