Ukrajinci se dočkali jedenácti slovenských sanitek. Dobročinný projekt musel překonat vleklou byrokracii

Události: Slovenské sanitky dorazily na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ukrajinským vojákům bude na frontě nově pomáhat jedenáct sanitek dodaných Slovenskem v rámci dobročinného projektu Sanitky pro Ukrajinu. Od začátku plnohodnotné ruské invaze do napadené země tato skupina přivezla přes třicet vozů. Většímu přísunu podobné dobrovolnické pomoci ze zahraničí ale brání složitá procedura, a to navzdory snahám Kyjeva o zjednodušení byrokracie, zjistila na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.

Na frontě jsou jedním z nejpotřebnějších nástrojů záchrany lidského života evakuační vozidla. V první fázi speciální stroj odváží zraněné vojáky z první linie k medikům, dál už ale pokračují v sanitkách.

Slováci nyní předali Ukrajincům celkem jedenáct aut. Kromě sanitek jde o terénní vozy, které budou jako sanitky upravené a využívané. „Dohromady se nám podařilo koupit už více než třicet aut,“ sdělil představitel projektu Sanitky pro Ukrajinu Vlado.

V budoucnu má stačit jediný kód

Účastníci projektu si ale stěžují na složitou byrokracii. „Hodně času trávíme na hranici se všemi papíry při celním odbavování,“ poznamenal ukrajinský dobrovolník Serhij. Od loňského prosince měla ukrajinská vláda tento proces pro dobrovolníky zjednodušit tak, aby ke vstupu na Ukrajinu stačil jeden kód získaný v elektronickém registru. Na nová pravidla si ale začali stěžovat někteří dobrovolníci.

Za měsíc v provozu příliv pomoci dokonce poklesl, takže vláda povolila využívat až do konce dubna i starý systém. „Naše úřady chtěly omezit možnost napsat vozidlo na vojáka, takže by se mohlo předat pouze na vojenskou jednotku. Podle mě prostě chtěly udělat větší pořádek, ale zatím tuto změnu pozastavily,“ konstatoval dobrovolník Serhij.

Podle těchto pravidel by se pomoc nemusela dostat oddílu, který se o takové vozidlo primárně přihlásí. V případě sanitek nyní dodaných Slovenskem se vozidla dostala ke konkrétním lidem.

Michael Kocáb na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Podpořit iniciativu slovenského projektu Sanitky pro Ukrajinu přijel osobně český hudebník a exministr Michael Kocáb. Při té příležitosti zazpíval píseň Sebastián v troskách zničené budovy v Izjumu. „Jeden z těch vozů jsem řídil a měl jsem za to, že aspoň takovou úplnou nepatrností ve srovnání s tím, co se tady děje, můžu pomoci,“ prohlásil Kocáb.

Sbírky na pomoc Ukrajině v minulosti uspořádali také Češi – na Ukrajinu třeba v rámci velkých projektů dostali tank Tomáš. V současné době se skládají na deset tisíc dronů. V Česku sbírku zahájí i projekt Sanitky pro Ukrajinu.