Kolíčkový den má pomoci handicapovaným, sbírku zbrzdila pandemie covidu

Studio 6: Sbírka Kolíčkový den (zdroj: ČT24)

Během čtvrtka se v Česku koná první ročník takzvaného Kolíčkového dne – dobročinné sbírky Nadace Jedličkova ústavu. Jejím cílem je podle nadace lépe propojit handicapované se zbytkem populace. Celý den tak lidé v ulicích Prahy a na vybraných místech mohou zakoupit zelené kolíčky a tím přispět nadaci, která pomáhá mladým lidem s postižením zapojit se do života. Kolíček si mohou zájemci koupit i on-line a nadace jim ho pošle poštou.

„Toto je první ročník, původně jsme ale chtěli Kolíčkový den uspořádat předloni, kdy měla nadace třicáté narozeniny. Ale vstoupil nám do toho covid, takže jsme bohužel nemohli tuto akci realizovat dříve,“ popsala ve vysílání Studia 6 ředitelka Nadace Jedličkova ústavu Markéta Balvínová.

Peníze podle ní půjdou například na zajištění asistentů, kteří handicapovaným pomáhají například při cestách na úřady či do škol, na různé kompenzační pomůcky, ale i na volnočasové aktivity či sportovní vyžití. Důležitou oblastí je rovněž doprava, která je třeba pro vozíčkáře náročná.

Z traumatizujícího zážitku pozitivní věc

Balvínová doplnila, že Zelený kolíček je maskotem nadace a myšlenka má původ ve skutečném příběhu bývalého klienta Jedličkova ústavu Jakuba. Ten se při studiu na základní škole při vyučování účastnil spolu se spolužáky hry, v jejímž rámci učitel všem rozdal kolíčky. Těch se studenti měli co nejrychleji zbavit a zároveň nezískat další od spolužáků.

„Všichni se vrhli na Jakuba jako vozíčkáře, takže získal od spolužáků všechny kolíčky, což pro něj bylo traumatizující. A nás napadlo to přetransformovat v něco pozitivního, protože kolíček vlastně věci spojuje. Zelená barva pak symbolizuje přírodu, naději,“ vysvětlila ředitelka nadace.