TÉMA

Vozíčkář

Zkušení vozíčkáři pomáhají lidem, kteří se s takovým životem teprve seznamují

Zkušení vozíčkáři stále častěji pomáhají lidem, kteří se se životem na invalidním vozíku teprve seznamují. Radí jim v každodenní praxi a v sociální oblasti, jsou i psychickou oporou. Během posledních šesti let se díky této službě podařilo rychleji vrátit do aktivního života stovky lidí.
24. 2. 2024|

Ministerstvo chce dotovat bezbariérový přístup do veřejných budov. Místa budou prověřovat handicapovaní

Ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo dotovat bezbariérový přístup na radnice i do dalších veřejných budov. Míní, že mnohé z nich jsou stále složitě přístupné, což potvrzují i sami handicapovaní. Týká se to především starších budov, které byly postaveny v době, kdy neplatila povinnost zajistit jejich bezbariérovost. Někteří vybraní handicapovaní nyní budou bezbariérovost veřejných míst pro kancelář ombudsmana ověřovat.
9. 2. 2023|

Kolíčkový den má pomoci handicapovaným, sbírku zbrzdila pandemie covidu

Během čtvrtka se v Česku koná první ročník takzvaného Kolíčkového dne – dobročinné sbírky Nadace Jedličkova ústavu. Jejím cílem je podle nadace lépe propojit handicapované se zbytkem populace. Celý den tak lidé v ulicích Prahy a na vybraných místech mohou zakoupit zelené kolíčky a tím přispět nadaci, která pomáhá mladým lidem s postižením zapojit se do života. Kolíček si mohou zájemci koupit i on-line a nadace jim ho pošle poštou.
20. 10. 2022|

Vozíčkář se znovu učí chodit. Elektrodu v míše přepíná dálkovým ovládáním

Nový postup, jak lidem s poškozenou míchou vrátit hybnost nohou, zkoušejí lékaři v Česku. Jde o metodu ze Švýcarska původně používanou pro léčbu bolesti a křečí. Klíčem je velmi přesná implantace elektrody do míchy. První Češi operací prošli v srpnu a v budoucnu by mohla pomoct dalším. Lékaři ale upozorňují, že zdaleka není pro všechny.
19. 10. 2022|

168 hodin: Velká pomoc pro lidi s handicapem. Chytrý byt se dá ovládat jen hlasem

Otevřít dveře, okno, rozsvítit nebo zapnout televizi, to děláme naprosto automaticky. Pro lidi na invalidním vozíku je to však velký problém. I na tyhle úkony potřebují pomoc členů rodiny nebo placených asistentů, i když třeba jen chtějí přepnout program v televizi. Co ale celou domácnost ovládat třeba jen hlasem? Přímo v bytě, který můžou lidé s handicapem takto ovládat, natáčela reportérka pořadu 168 hodin Jana Gerleová.
21. 2. 2022|

Dva body za neoprávněné parkování na místě pro lidi s handicapem. Přísnější tresty pro řidiče začnou platit od ledna

Řidiči v Česku se musejí od nového roku připravit na vyšší tresty za případné přestupky v dopravě. Dva body dostanou třeba za to, že zaparkují na místě určeném pro lidi se zdravotním postižením. Například v Českých Budějovicích řeší policisté každý rok stovky případů, kdy motoristé zaparkují v prostoru určeném pro lidi s handicapem. Těm tak často působí velké problémy, na jiném místě kvůli nedostatku prostoru totiž parkovat nemohou.
26. 12. 2021|