Dva body za neoprávněné parkování na místě pro lidi s handicapem. Přísnější tresty pro řidiče začnou platit od ledna

Stání na místě pro lidi s handicapem bude trestáno přísněji (zdroj: ČT24)

Řidiči v Česku se musejí od nového roku připravit na vyšší tresty za případné přestupky v dopravě. Dva body dostanou třeba za to, že zaparkují na místě určeném pro lidi se zdravotním postižením. Například v Českých Budějovicích řeší policisté každý rok stovky případů, kdy motoristé zaparkují v prostoru určeném pro lidi s handicapem. Těm tak často působí velké problémy, na jiném místě kvůli nedostatku prostoru totiž parkovat nemohou.

Parkování na místech určených pro lidi s handicapem je častý problém, například i pro Ondřeje Tupého, který je na invalidním vozíku. Když mu bylo devatenáct let, skočil do rybníka, kde bylo málo vody, a poranil si míchu. 

I když pro handicapované jsou vyhrazena místa pro parkování, často jim je blokují ostatní řidiči. Podle policie si někteří dokonce speciální kartu seženou, potom se vymlouvají, že přivezli někoho se zdravotním postižením. 

Podobné přestupky často řeší také městská policie. „V průměru to vychází tak na jeden až dva přestupky neoprávněného stání na parkovišti pro zdravotně postižené denně,“ uvedla mluvčí českobudějovických strážníků Věra Školková. 

Od nového roku za dva body

Od 1. ledna 2022 bude řidiče, kteří zaparkují na ploše vyhrazené pro lidi se zdravotním postižením, stát takový přestupek dva body. 

Podle Tupého však často dochází i k dalším problémům. Stalo se mu, že mu jiné vozidlo zablokovalo dveře od plošiny. Musel tak čekat až půl hodiny venku, než se do svého vozidla dostal. 

Chyby však občas dělají i sami handicapovaní. Například studenti a pedagogové se zdravotním postižením mají nárok parkovat přímo před školou, jenže tato místa jim často zabírají jiní s handicapem. „Stává se to v podstatě denně, že tady parkují lidé i se zdravotním postižením, kteří nemají kartu (povolení pro parkování před školou),“ podotýká odborná konzultantka z Národní rady osob se zdravotním postižením Helena Kočová.