Vznikla sbírka Dárek pro Olgu. Připomíná bývalou první dámu

Události: Dobročinná sbírka Dárek pro Olgu pomáhá potřebným (zdroj: ČT24)

U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin bývalé první dámy Olgy Havlové vznikla veřejná sbírka Dárek pro Olgu. Vybrané peníze dostanou organizace pomáhající potřebným. U některých projektů stála v jejich začátcích i tehdejší první dáma.

Do Modrého klíče přiváží minibus třiačtyřicetiletého Tomáše každý den ráno. Jeho cesta pak vede rovnou do skupiny, kde už na něj čeká program. Stejně jako na ostatní klienty. Organizace vznikla z iniciativy rodičů handicapovaných dětí v roce 1991. Zpočátku se starala o pětatřicet klientů, teď tu služby poskytují sto patnácti.

„(Naši klienti) mají mentální handicap většinou v kombinaci s dalším typem postižení, jako je tělesné, motorické, zrakové či sluchové,“ přibližuje zástupce ředitelky Modrého klíče Radovan Netušil.

Provoz organizace platí z dotací a grantů. Se vším ostatním pomáhají dárci a sponzoři. Teď by potřebovali nová, speciálně upravená auta na svoz klientů. Při ranním svozu a odpoledním rozvozu ta současná najedou až 300 kilometrů denně.

Minibus od první dámy

Symbolicky se nyní Modrý klíč vrací do začátků své existence. Příspěvek na auta totiž dostane od Nadace Olgy Havlové. Jeden z prvních minibusů přitom zástupci organizace obdrželi v roce 1995 právě od tehdejší první dámy.

Cílem veřejné sbírky Dárek pro Olgu je vybrat 900 tisíc korun. K úterní dvacáté hodině dárci poslali už bezmála polovinu této sumy. „(Chceme) podpořit lidi se zdravotním handicapem, dalším okruhem potřebných jsou senioři, také lidé bez domova nebo ti, kteří potřebují paliativní péči,“ vypočítává ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja.

Sbírka je celoroční, výše příspěvku dobrovolná. U vzniku velké části projektů, které by peníze mohly získat, stála právě Olga Havlová.

Odkaz její i dalších žen, které pracovaly pro Výbor dobré vůle, připomněla v úterý také mše v pražském Týnském chrámu. Podle biskupa Václava Malého je i dnes třeba hledat cesty, aby mohl každý člověk rozvinout své schopnosti. Zazněla i Píseň pro Olgu, kterou napsala zpěvačka Aneta Langerová spolu s Jakubem Zitkem.

„Byla opravdu svá, nic nepředstírala, na nic si nehrála, ale zároveň netoužila být na výsluní,“ řekl Malý o první manželce porevolučního prezidenta Václava Havla. Byla podle něj citlivá, bez patosu, projevovala soucit bez sentimentu a byla konkrétní, rázná a rozhodná.