Začíná Vánoční kotlíková sbírka pro potřebné, seniory i děti

V Česku začíná 4. prosince Vánoční kotlíková sbírka na pomoc dětem, seniorům a potřebným. Do akce, kterou organizuje nezisková organizace Armáda spásy, mohou lidé přispět dobrovolníkům organizace s červenými kotlíky v ulicích například v Praze, v Brně, Ostravě a dalších městech, ale také on-line, informovala mluvčí Armády spásy Tereza Melišová. Sbírka potrvá do 22. prosince.

Vybrané peníze půjdou na činnosti s dětmi, například na pořádání klubů a táborů či vedení hudebních a tanečních skupin. Podpora by měla být i na práci s rodinami, pro které Armáda spásy pořádá speciální akce a pobyty, nebo na kluby rozvoje a trénování paměti pro seniory, čtenářské kluby a vzdělávání seniorů třeba při používání počítačů, na pořádání výletů pro starší lidi nebo jejich doprovod na úřady či k lékaři.

Peníze by mohly poskytnout také pomoc potřebným v tíživé životní situaci, čemuž se věnuje církev Armády spásy. Může pomoci s vyhledáním a navázáním kontaktu na sociální službu. „Z vybraných financí jsme schopni realizovat spousty aktivit, na které bychom jinak neměli prostředky,“ popsal ředitel sborové práce Armády spásy František Pekárek.

Takzvané zvoníky, kteří budou s logem Armády spásy a červeným kotlíkem vybírat příspěvky, mohou lidé potkat například v Praze, Karlových Varech, Brně, Opavě či Ostravě. Kompletní seznam měst najdou lidé na webu.

Vánoční kotlíková sbírka vznikla v roce 1891 v Americe a stala se jednou z nejznámějších pouličních kampaní Armády spásy po celém světě. V Česku je podle Richarda de Vree z organizace stále více využívána k získávání peněz na práci s lidmi v tíživé životní situaci.