Armáda spásy otevřela v Praze ordinaci praktického lékaře pro bezdomovce a chudé

Armáda spásy otevřela v Praze ordinaci praktického lékaře určenou lidem bez domova a pro chudé a sociálně vyloučené. Nachází se v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše, které Armáda spásy provozuje v Praze 7. Zdravotnický personál poskytne ošetření lidem bez dokladů i bez zdravotního pojištění. Podobnou ordinaci provozuje Armáda spásy i v Ostravě.

V ordinaci praktického lékaře by podle odhadů Andrey Pekárkové, která je lékařkou a důstojnicí Armády spásy, mohlo být ošetřeno deset až dvacet pacientů denně. Pečovat o ně bude praktický lékař a zdravotní sestry. „Lékař bude ordinovat tři dny v týdnu, zdravotní sestry budou v ordinaci přítomné i v další pracovní dny,“ řekla Pekárková.

Ambulance praktického lékaře bude fungovat jako oficiální zdravotnické zařízení a bude mít smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Péči bude ale nabízet i nepojištěným osobám, kvůli čemuž jsou podle ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy potřeba další finanční zdroje.

Provoz ordinace se nyní platí mimo jiné z darů od podporovatelů Armády spásy a z projektu ministerstva zdravotnictví, který je hrazený z evropských fondů. Projekt by podle Krupy měl letos končit, provozovatelé ordinací pro osoby bez přístřeší a další lidi v nouzi proto podle něj nyní s ministerstvem další podporu provozu ordinací řeší.

Služeb pražské Ordinace pro chudé budou moci využívat lidé bez domova a podle Andrey Pekárkové i osoby žijící v azylových domech, lidé ze sociálně vyloučených menšin a další lidé, kteří mají omezený přístup k zdravotní péči. Podobně tomu je ve stejnojmenném zařízení v Ostravě, které Armáda spásy otevřela v roce 2018. „Pacientům budeme poskytovat zdarma některé služby, které jsou u běžných praktických lékařů zpoplatněny. Jedná se třeba o výpis z dokumentace, vstupní prohlídku do zaměstnání nebo vystavení zdravotního průkazu,“ doplnila Pekárková.

Ordinaci v Praze provozuje i organizace Naděje

V Praze provozuje ordinaci, kde pečují o lidi bez domova, také organizace Naděje. Ambulance byla zřízena v roce 2006, nachází se v ulici U Bulhara pod pražskou magistrálou a je součástí nízkoprahového centra pro lidi bez domova. „Ordinaci praktického lékaře, gynekologa a dentisty denně navštíví asi pětadvacet lidí,“ sdělil už dříve oblastní ředitel organizace Naděje Daniel Svoboda. Praktický lékař dochází dvakrát do týdne, ostatní specialisté jednou týdně.

Armáda spásy provozuje podobnou ordinaci i v Ostravě. Další ordinace pro bezdomovce jsou také v Pardubicích, v Plzni a v Olomouci, kde služby poskytuje Charita a soukromý lékař.

Armáda spásy provozuje denní centra, noclehárny či azylové domy. Služby se financují hlavně z dotací od státu, krajů a měst. Náklady se tak ale podle vedení nepokryjí, pomáhají sbírky a nocleženky.