Obce mohou žádat o peníze na vodovody a kanalizace. Ministerstvo rozdělí celkem 2,5 miliardy

Ministerstvo životního prostředí začalo rozdělovat peníze na vodovody (zdroj: ČT24)

Od pátku mohou obce žádat o peníze na vybudování vodovodů a kanalizací. Novou výzvu spustilo ministerstvo životního prostředí, které rozdělí celkem 2,5 miliardy korun. Peníze mají pomoci v boji se suchem a zlepšit kvalitu podzemních i povrchových vod. Bez napojení na vodovod zůstávají v Česku stovky obcí.

„Můžou žádat obce, města i svazky obcí,“ ujišťuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Celkově rozdělí ministerstvo 2,5 miliardy korun. Nejméně pětina z této částky by měla jít podle Brabce na vodovody, zbytek na kanalizace.

Podle místopředsedy Svazu měst a obcí Pavla Drahovzala zbývá v Česku napojit na vodovod stále až čtyři stovky obcí. „Nejhůř na tom je Plzeňský a Středočeský kraj, kde je napojenost kolem 86 procent,“ uvedl. Na kanalizaci je pak napojeno nejméně obyvatel v Libereckém kraji. 

Podíl obyvatel trvale bydlících v domech napojených na kanalizaci
Zdroj: ČSÚ

Vzhledem k vysokým nákladům na zbudování vodovodu by ale podle Drahovzala měla být dotace vyšší. „Balík peněz se z našeho pohledu zdá nedostatečný. Nicméně uvidíme, jak se vůbec projeví zájem o peníze žádat. Pokud bude zejména příprava projektu složitá, může to řadu kolegů odradit,“ řekl.

Kdyby zájem obcí převýšil možnosti výzvy, může ministerstvo podle Brabce v příštím roce zprostředkovat další miliardu korun. „A kromě tohoto programu funguje další program zdrojů vody pro menší obce. Podpořili jsme jich už 400 pro dalších 200 tisíc občanů,“ dodal Brabec.

O peníze mohou obce žádat ministerstvo životního prostředí do konce ledna, pokrýt mohou zbudování vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod. Maximální výše podpory je 50 milionů korun.

Novou výzvu uvítali třeba v Kojátkách na Vyškovsku. Tam některé domácnosti vodu mají, ale ve velmi špatné kvalitě. Jinde neteče vůbec. Situaci má zlepšit právě nový vodovod. Starostka Lenka Dolejší (Doma v Kojátkách) chce s jeho stavbou začít už v příštím roce, proto bude o dotaci žádat co nejdřív. „V současné době to opravdu stojí jen na těch penězích, obec není schopná vydat celkovou částku na výstavbu,“ objasnila Dolejší.