Sobota hlásí rekordy, přes 20 stupňů bude i v neděli. Pondělek donutí obléct kabát a šálu

Meteorologové v Česku i v sobotu naměřili teplotní rekordy – šestý den po sobě. Zaznamenali je na osmnácti ze zhruba 150 stanic měřících alespoň 30 let, zejména na severovýchodě země. Nejvýš teploměr vystoupal v Osoblaze na Bruntálsku, ukázal 22,4 stupně Celsia. Nad 22 stupňů bylo i na několika dalších místech.

Osoblaha stejně jako Vidnava na Jesenicku, kde teplota vystoupala na 22,3 stupně, patří k místům, kde se měří méně než 30 let. Z dlouhodobě měřících stanic bylo nejtepleji ve Městě Albrechticích na Bruntálsku. Dnešních 22,2 stupně Celsia tam překonalo o půl stupně dosavadní maximum z roku 2013.

Ve Strážnici na Hodonínsku bylo 22 stupňů Celsia, v Krnově na Bruntálsku 21,6 stupně, v Rychnově nad Kněžnou 21,4 stupně a ve Vizovicích na Zlínsku 21,3 stupně. „Jedná se převážně o oblast Olomouckého a Moravskoslezského kraje,“ řekl k sobotním rekordním teplotám Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu.

Po víkendu teplé počasí skončí. Teploty přes den podle předpovědi spadnou i o víc než deset stupňů a v noci může od středy mrznout. V neděli ale ještě babí léto vydrží, meteorologové čekají až 22 stupňů Celsia. Oblaků už ale bude od severozápadu přibývat a v noci na pondělí se místy objeví déšť nebo přeháňky.

Na sváteční pondělí hlásí přes den už jen devět až 13 stupňů. Bude také pršet, častěji na jihu a naprší maximálně do pěti litrů vody na čtvereční metr. Mraků už bude dopoledne od severozápadu ubývat až na polojasno.