Dopravní manévr českého řidiče nebyl pokusem o vraždu, řekl soud v Pasově

UDÁLOSTI (20. 2. 2019): Za riskantní předjíždění obvinění z pokusu o vraždu (zdroj: ČT24)

Český řidič kamionu Jaroslav Novotný se během lednové jízdy Bavorskem nedopustil pokusu o vraždu. Rozhodl o tom soud v Pasově. Muž se podle něj má zpovídat z úmyslného ohrožení bezpečnosti silničního provozu.

O postoji bavorské justice informoval list Passauer Neuer Presse s odkazem na mluvčí pasovského soudu Kristin Wendlerovou. Podle ní v případu nebezpečného předjíždění českého řidiče neexistují dostatečné důkazy pro tak závažné obvinění, jaké pokus o vraždu představuje.

Právě s touto klasifikací o vydání českého řidiče k německému stíhání zažádaly tamní úřady tuzemskou justici. Česko vyšlo Německu vstříc na konci května. Muž podal stížnost, kterou ale vrchní soud v červnu zamítl a muže poslal před německou spravedlnost.

Podle mluvčí Wendlerové by se měl zpovídat z úmyslného ohrožení silničního provozu, za které mu hrozí až čtyřleté vězení.  

Nebezpečný manévr

Dopravní incident se stal 22. ledna na silnici B12, která vede z Pasova na německo-české hranice u Strážného. Před městem Freyung je třípruhový úsek, směrem k hranicím vedou dva jízdní pruhy, opačným pouze jeden. Záhy však levý pruh končí, následuje křižovatka a dlouhá pravá zatáčka.

I když do levého pruhu mohou pouze osobní auta, nákladním to zakazuje dopravní značka, dvaapadesátiletý řidič kamionu v barvách vsetínské firmy Mikostar logistics začal ve třípruhovém úseku předjíždět. Vlevo ale zůstal i v místě, kde se již silnice zúžila.

Manévr se mu nevyplatil. Jen těsně se vyhnul srážce na jedné straně s jedním z předjížděných vozů, na druhé straně s protijedoucím autobusem. Televizi Prima poté řekl, že jel co nejrychleji, protože měl zpoždění a bál se, že proto přijde o práci. Když se ale záznam jeho jízdy objevil na internetu, dostal výpověď.