Ministr Plaga nabízí školským odborům v roce 2021 růst tarifních platů o osm procent

Události: Plaga odborům navrhuje růst platů na dva roky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství navrhuje odborům, aby dohoda o platech obsahovala i řešení pro rok 2021. Od ledna mají učitelům narůst platy paušálně o 2700 korun, další peníze mají jít do odměn. Podle zjištění České televize nyní dostali učitelé návrh, podle kterého jim mají v roce 2021 vzrůst tarifní platy o osm procent. Šéf resortu Robert Plaga (za ANO) očekává, že odbory odvolají stávkovou pohotovost.

Navýšení platů o paušální částku 2700 korun znamená zejména pro mladé začínající učitele přilepšení o deset procent. „Prioritním skupinám učitelů, tedy těm do dvanácti let praxe, se navyšuje tarifně o deset procent. A i pro ostatní skupiny učitelů je navýšení velmi zajímavé, pohybuje se přes sedm procent,“ upřesnil pro pořad Týden v politice ministr Plaga.

Další peníze pak mají ředitelé podle představ resortu dostat na odměny. Jedná se zhruba o 933 korun na zaměstnance. Odbory se ovšem obávají, že peníze na odměny k učitelům nedoputují.

Ministerstvo proto přišlo s novou nabídkou. Kromě růstu platů pro rok 2020 obsahuje řešení hned na dva roky dopředu a také jistotu, že všichni dostanou v roce 2021 do tarifů osm procent. Další peníze mají putovat i na odměny, zvyšovat se má také příplatek za třídnictví.

Návrh na růst platů
Zdroj: ČT24

„Ministr to nemůže nabízet sám za sebe, protože o tom rozhoduje vláda. A těch slibů jsme za poslední roky slyšeli už mnoho,“ řekl k návrhu předseda školských odborů František Dobšík.

Ministr Plaga však věří, že nástin růstu platů pro nadcházející dva roky pomůže odblokovat současnou situaci a školské odbory přiměje odvolat stávkovou pohotovost vyhlášenou v průběhu září.

Vláda neplní své sliby, tvrdí opozice

Zástupcům opozice se ovšem návrh ministerstva nezamlouvá. „Diskuse o tom, jak rozdělovat těch deset procent, které jsou údajně přislíbeny, má jen zakrýt fakt, že to neodpovídá slíbenému navýšení,“ míní poslanec ODS Martin Baxa.

Piráti se zase podle svého poslance Mikuláše Ferjenčíka kloní k navýšení příspěvků do složky odměn, aby mohli ředitelé lépe zaplatit začínající učitele. Stejně na věc nahlíží i komunisté. „Ředitel školy by měl mít možnosti, jak učitele ohodnotit, a ta pohyblivá složka je důležitá,“ míní poslankyně KSČM Miloslava Vostrá.

  • Průměrný příjem učitelů, na který dosáhne asi třetina z nich, činil v prvním čtvrtletí letošního roku 36 224 korun. Pohyboval se zhruba ve výši 106 procent průměrné mzdy, která byla ve stejném období 32 466 korun.
  • Vláda se zavázala, že do roku 2021 zvýší průměrné výdělky ve školství minimálně na 150 procent úrovně z roku 2017, která u učitelů činila podle statistik ministerstva školství 31 632 korun. Jejich platy by tak měly vzrůst zhruba na 47 500 korun.

Připomínkové řízení k vládnímu nařízení o platech bude probíhat do konce příštího týdne a odbory se v něm mají k nabídce ministerstva školství vyjádřit. Jejich předseda František Dobšík má zatím neutrální názor, čeká na reakci kolegů.