Rozhodnutí kraje o možném Babišově střetu zájmů míří k posouzení dvou institucí

Úředník ze středočeského krajského úřadu, který rozhodl o zastavení přestupkového řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO) kvůli možnému střetu zájmů, poslal v pátek spis k případnému posouzení nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a ministerstvu spravedlnosti. Učinil tak na základě tlaku médií a politiků, kteří vyžadují přezkum rozhodnutí. Účelem kroku je zamezit veškerým spekulacím, řekla Helena Frintová z krajského úřadu.

Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Městský úřad v Černošicích opakovaně dospěl k názoru, že premiér porušil zákon o střetu zájmů, a uložil mu pokutu 200 tisíc korun.

Babiš se pokaždé odvolal a středočeský krajský úřad nakonec přestupkové řízení minulý týden zastavil. Podle krajských úředníků nebylo prokázáno, že by Babiš mediální společnosti ovládal.

Jsem profesionál, brání se úředník z kraje vedeného hnutím ANO

Kritici poukazovali na to, že středočeské hejtmanství řídí hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podezření z podjatosti již dříve odmítla. Vedoucí oddělení přestupků krajského úřadu Petr Franěk v pátek uvedl, že veškeré úkony v odvolacím řízení byly prováděny samostatně.

„Přestupkovou agendou se zabývám od roku 1999, z toho od roku 2003 na Krajském úřadě Středočeského kraje. Jsem přesvědčen o tom, že odvádím profesionální práci, a za svým rozhodnutím si stojím a není mi lhostejné, pokud je mé rozhodnutí dezinterpretováno. Bylo učiněno zcela v souladu s právními předpisy České republiky. Budu velmi rád, pokud pan JUDr. Pavel Zeman, respektive Ministerstvo spravedlnosti ČR, mé rozhodnutí posoudí a výsledek veřejnosti oznámí,“ dodal Franěk.

Podnět k přezkumu verdiktu krajského úřadu se rozhodla podat i organizace Transparency International, která řízení s Babišem iniciovala. Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) nejvyššího žalobce požádal, aby podal proti rozhodnutí středočeského krajského úřadu žalobu.