Šumava ignoruje kůrovce, stěžují si v Bavorsku a Rakousku. Vedení parku se zastal ministr Brabec

Události v regionech: Rakouští a němečtí lesníci žádají o razantnější zásah proti kůrovci na české straně Šumavy (zdroj: ČT24)

Představitelé některých lesnických organizací v Bavorsku a v Rakousku požadují razantnější zásah proti kůrovci na Šumavě. Podle nich je jediným řešením odstraňování napadených stromů. Uvedli to na společném setkání v německém Freyungu, jehož se zúčastnili i čeští zástupci. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) tvrdí, že šumavský národní park proti škůdci vůbec nezasahuje. Ministerstvo životního prostředí za postupem správy šumavského národního parku stojí.

„Zápas s kůrovcem prohráváme, ačkoli Jihočeský kraj dělá maximum pro to, aby skóre otočil. Těžko můžeme bojovat proti kalamitě, když Národní park Šumava, který zaujímá velkou část postiženého území, odmítá jakýkoli zásah,“ uvedla v tiskové zprávě Stráská.

Podle ředitele národního parku Pavla Hubeného však Šumava proti škůdci, který napadá převážně smrky, zasahuje na třech čtvrtinách své rozlohy. Hubený uvedl, že za kůrovcovou kalamitu v Jihočeském kraji nemůže národní park, ale sucho. Stráská upozorňuje na masivní rozmach kůrovce například v šumavských lesích poblíž Strážného na Prachaticku.

Pod odumírajícími smrky nový les

„Radvanovický hřbet, který je vidět ze silnice na Strážný, patří k té jedné čtvrtině, kde se zásahy neprovádějí. Nejde o území nepřístupné a doporučujeme každému, aby toto místo navštívil. Uvidí pod odumírajícími smrky nový smíšený les, uvidí smrky, které přežily gradaci (kůrovce), a společně s buky a jedlemi tvoří nosnou kostru budoucího přírodního lesa,“ reagoval ředitel parku.

Setkání mezinárodní pracovní skupiny ve Freyungu se zúčastnili například zástupci dolnorakouského zemského lesního hospodářství, zemského lesního hospodářství Horního Rakouska, lesníci z Bavorska a Horní Falce, představitelé Jihočeského kraje a Kraje Vysočina a také státního podniku Lesy ČR.

„Považujeme za podivné, že paní hejtmanka nepřizvala do pracovní skupiny žádného zástupce NP Šumava, ministerstva životního prostředí, Národního parku Bavorský les nebo zástupce bavorských státních lesů,“ dodal Hubený.

Ve stejném duchu se vyjádřil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Jestli chci opravdu něco vyřešit, tak tam pozvu lidi, kterých se to týká. Především z národního parku a třeba i zástupce ministerstva,“ podotkl.

V Českém Švýcarsku nechávají část lesa kůrovci napospas

Strategii boje s kůrovcem letos na jaře změnil například Národní park České Švýcarsko. Dosavadní masivní kácení a vznik holých ploch nebylo účinné, vnitřní část smrkového lesa správci parku proto nechají napospas kůrovci. Kácet se bude jen na okraji. Jak již dříve uvedl ředitel parku Pavel Benda, hlavním důvodem změny přístupu je dlouhodobé sucho.

V určitých částech tak budou uschlé lesy, podle odborníků je to ale lepší než holina, protože se v takových místech drží vlhkost, je tam stín. „Nová generace lesa tak má podstatně lepší podmínky pro růst,“ řekl Benda.