Schillerová seznámila prezidenta s návrhem rozpočtu. Shodli jsme se na investicích, řekla

Schillerová: Seznámila jsem prezidenta s návrhem rozpočtu (zdroj: ČT24)

Na zámku v Lánech jednal poradní sbor prezidenta Miloše Zemana o státním rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi vysvětlila důvody, proč připravuje rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ten sice vláda před dvěma týdny schválila, sociální demokraté se ale zdrželi. Zeman vzal podle ministryně navrhovaný deficit na vědomí a shodl se s ní, že je třeba zvýšit investice.

Schodek státního rozpočtu pro příští rok prezident podle Schillerové nijak nekomentoval. „V tuto chvíli nevidím prostor k tomu, aby se tento schodek snížil. Ale na druhou stranu je pro mě nepředstavitelné, aby se zvyšoval. Shodli jsme se na tom, že jedna z priorit by měly být investice, zvlášť v době, kdy ekonomika zpomaluje,“ uvedla ministryně po odchodu z expertní schůzky v Lánech. 

S úpravami návrhu rozpočtu chce Schillerová počkat na zpřesněnou makroekonomickou prognózu, kterou by měla dostat na konci července. „Já budu velmi ráda, když bude stejná jako dubnová,“ podotkla ministryně. V dubnu ministerstvo předpokládalo, že by měl příští rok hrubý domácí produkt růst o 2,4 procenta.

Schillerová mluví o úsporách, ČSSD podle ní ovšem žádá další miliardy

Poradní tým prezidenta seznámila ministryně rovněž s tím, že od ministrů má nadpožadavky ve výši 20 miliard. Po jednotlivých resortech proto chce konkrétní zdůvodnění.

„Už dnes vím, že manévrovací prostor není velký, že je spíš minimální. Určitě požadavky, které náš koaliční partner má, je nemožné uspokojit,“ řekla. Jen koaliční ČSSD podle ní požaduje dodatečných 18 miliard, z toho 11 miliard ministerstvo práce. S jednotlivými ministry bude Schillerová o jejich požadavcích jednat v srpnu.

Schillerová mluvila v Lánech také o úsporách, které připravuje, což podle ní prezident ocenil. „Expertní tým prezidenta republiky vyslovil plnou podporu úsilí ministryně financí Aleně Schillerové zabránit neodůvodněným výdajům a plýtvání a úsilí hledat příjmové rezervy včetně odstranění neodůvodněných daňových výjimek,“ reagoval po schůzce hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Komunisté žádají deficit o čtvrtinu menší

Při schvalování rozpočtu by mohla mít vláda problém nejen uvnitř kabinetu. Na jednání vlády ministři za ČSSD rozpočet nepodpořili a místo toho se zdrželi, protože podle nich ministerstvo financí nezohlednilo jejich programové priority.

Návrh rozpočtu může narazit i ve sněmovně. Plánovaný schodek 40 miliard kritizují komunisté, kteří vládu tolerují. Ti volají po deficitu o 10 miliard nižším. „To platí. Jsem přesvědčen, že to stejné sdělí premiérovi i prezident republiky, protože jsem o tom s Milošem Zemanem mluvil. A prezident řekl, že postoj KSČM je správný,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.