Schodek by měl být o 10 miliard nižší, zní z KSČM. Schillerová chce peníze raději přidat na investice

OVM: Ministryně financí Schillerová by ráda zvedla platy ve státní sféře o víc než 2 procenta (zdroj: ČT24)

Komunisté trvají na snížení schodku státního rozpočtu pro příští rok na třicet miliard korun. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekla šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Ministerstvo financí ovšem počítá se čtyřiceti a úpravu neplánuje. Podle šéfky resortu Aleny Schillerové (za ANO) mohou jít peníze na investice i na zvýšení platů ve státní správě.

Šéfka rozpočtového výboru Vostrá zdůraznila, že komunisté s nelibostí pohlíží na plánovaný rozpočet pro příští rok, který by mohl mít schodek 40 miliard korun. „To je pro nás opravdu těžko akceptovatelné. Návrhy na deficit ještě větší jsou vůbec neakceptovatelné,“ uvedla.

Komunisté státní rozpočet podpořili už v loňském roce; bez jejich hlasů by menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD rozpočet sněmovnou neprotlačila.

Ministryně financí Schillerová nyní naznačila, že při očekávaném růstu a inflaci okolo dvou procent by mohl mít stát k dispozici deset miliard navíc, s nimiž návrh rozpočtu v tuto chvíli nepočítá.

Podle Vostré by peníze měl stát využít k tomu, aby svůj deficit snížil, ale Schillerová má jiné plány. „Je to o dohodě, ještě nejsme dohodnutí. Neuvažuji o snížení deficitu, ráda bych spíš přidala do investic, to by při zpomalující ekonomice nebylo od věci,“ dodala ministryně financí.

Ze zrušených míst zvednu platy, plánuje Schillerová

Schillerová chce také zvýšit platy ve státní sféře. „Pojďme státní správu zeštíhlit. Řekla jsem to kolegům v lednu, mají na to rok. Z ušetřených peněz polovinu vrátím do platů,“ prohlásila Schillerová.

Už dříve oznámila, že její ambicí je seškrtat deset procent úředníků: v návrhu rozpočtu se počítá se seškrtáním desetiny míst na ministerstvech, pěti procent v úřadech a tří procent v příspěvkových organizacích. „To není přidání jen o navrhovaná dvě procenta. Z ušetřených peněz vzrostou platy o pět procent, takže sedmi procenty navíc zaplatím ty dobré pracovníky.“

Podnikatel Tomáš Březina plánované škrty v počtu zaměstnanců státní správy uvítal. „Každý malý krůček k zeštíhlení státu je dobrý,“ řekl s tím, že obecně považuje státní správu za přebujelou a počet úředníků podle něj neustále roste.

Ministryně Schillerová zopakovala, že škrty v počtu státních zaměstnanců neohrozí například finanční správu. „Tam se nejvíc míst zredukuje na generálním ředitelství, o něco méně na odvolacích a krajských úřadech a nejméně míst se bude rušit na územních pracovištích. Hlavně to ale znamená, že se některá místa už nebudou obsazovat a zruší se,“ dodala Schillerová.