Finanční správu opustí stovky úředníků. Opozice se obává zavření úřadů v malých městech

Události ČT: Finanční správu opustí stovky úředníků (zdroj: ČT24)

Českou finanční správu čekají změny. Podle ředitelství by ji mělo ke konci roku opustit zhruba pět stovek zaměstnanců. Souvisí to s šetřením a propouštěním, které požaduje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) i po dalších resortech. Kritici oponují, že některé malé berní úřady mohou zaniknout. To ministryně Schillerová odmítá.

„Určité snížení navrhneme, bavíme se o něm, ale co se týče územních pracovišť, tady mohu naprosto zodpovědně říct, rušení územních pracovišť je otázkou vyhlášky ministerstva financí. To bych musela já podepsat a já žádnou takovou vyhlášku nepodepíšu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Starostové obcí ale namítají, že už takové plány existují. V některých městech mají místo finančních úřadů zůstat jen jejich podatelny a většina zaměstnanců se přesune jinam. Podle finanční správy jde zatím jen o návrh, o kterém se rozhodne v červnu. Týká se to třeba Sušice.

Finanční úřad, jak ho občané znají dnes, by nejen v Sušici, ale třeba i západočeských Kralovicích a Stříbře, měl skončit. Podle starosty Stříbra návrh počítá s tím, že na úřadu budou jen dva úředníci dva dny v týdnu.

„Představa je taková, že si finanční správa pronajme u nás na úřadu nějakou místnost. Pořád říkáme, že máme přibližovat státní správu občanům, ale tohle je pravý opak,“ uvedl starosta Stříbra a poslanec ČSSD Václav Votava.

„Důvodem jsou úspory v provozním rozpočtu finanční správy,“ zdůvodnila to mluvčí finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková.

Nejde ale jen o Plzeňský kraj. O záměru se někteří starostové podle informací České televize dozvěděli i na Vysočině. „Je to jednoznačný úhybný manévr. Ta služba v podobě podatelny je takového typu, že když tam přijdete – a mluvím z vlastní zkušenosti – tak vše je problém a musíte přijít ještě jednou, protože oni nemají všechny věci k dispozici,“ uvedl senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Ministryně chce výpověď pro deset procent úředníků

Ambicí ministryně financí Aleny Schillerové je seškrtat deset procent úředníků. Jak se to konkrétně dotkne finanční správy, má ukázat analýza, kterou má úřad mít hotovou na konci května.

„Ředitelé finančních úřadů napříč celou Českou republikou dostali za úkol připravit možnost změn organizační struktury – ty se týkají slučování oddělení nebo obvodů jednotlivých úřadů,“ nastínil mluvčí finanční správy Petr Habáň.

Zda úředníci kanceláře opustí, by mělo být jasné v polovině roku. Podle kritiků to povede k tomu, že kdo může, potřebné záležitosti si pojede vyřídit jinam. A finanční správa pak podatelny jako nevytížené zavře. Ta ale zdůrazňuje, že neplánuje rušit územní pracoviště.

Část opozice navíc upozorňuje, že finanční správa hodlá propouštět ve chvíli, kdy se na ni chystají nové povinnosti – a to například v souvislosti s tím, že vláda chce zavést digitální daň pro internetové giganty.

„V tuhle chvíli ještě není jasné, jaké povinnosti pro finanční správu – tedy kontrolní činnosti – z toho návrhu vlastně vyplynou,“ řekl mluvčí finanční správy Petr Habáň.

„I v souvislosti se zavedením EET je pro občany a podnikatele každodenní kontakt velmi důležitý. Jestliže k tomu budou přibývat ještě další povinnosti, pak směr, který vede k centralizaci, povede k vylidňování venkova,“ je názor poslankyně a místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová.

Jan Farský o stěhování úřadů (zdroj: ČT24)