Méně kontrol i byrokracie. Nový ministr Havlíček chce podnikatelům zjednodušit život

Nový ministr průmyslu a obchodu chce méně byrokracie pro podnikatele (zdroj: ČT24)

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) si uvědomuje, že je fungující venkov závislý na funkčním podnikatelském prostředí a službách živnostníků. Mezi jeho priority v čele úřadu proto patří mimo jiné i úbytek byrokracie a kontrol malých podnikatelů. Havlíček byl hostem pořadu Byznys ČT24.

„Vliv živnostníků na ekonomiku není třeba připomínat, je to desetina obyvatel, kteří jsou základem obsluhy venkova, a je třeba opravdu velmi konstruktivně tento segment udržet a podporovat,“ řekl Havlíček, který ještě jako předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků právě podporu podnikání prosazoval.

Už na tomto bývalém postu se zasazoval o sjednocení dat na jednom místě, zredukování počtu kontrol na maximálně pět ročně a zavádění legislativních změn pro podnikatele pouze ve dvou dnech v roce. Dnešní praxe je totiž taková, že ročně nastane padesát až sto změn v předem neznámých termínech. A nyní z pozice ministra chce tyto požadavky dotáhnout do konce. 

S vládou a ministerstvem financí pod vedením Aleny Schillerové (za ANO) začal připravovat živnostenský balíček. Ten má například zavést jeden odvod pro menší živnostníky. Jedinou platbou by tak zaplatili zároveň zdravotní a sociální pojištění a také daň z příjmu. „Čímž se dotyčný v uvozovkách vykoupí od jakékoliv další administrativy, chybovosti ale třeba i zpracování účetnictví,“ podotkl Havlíček.

Podle něj podnikatelé na tento návrh slyší. „Nechali jsme si zpracovat průzkum a z řad podnikatelů je o to obrovský zájem. Teoreticky by se to mohlo týkat 420 tisíc podnikatelů, to je horní hranice, kteří by zapadli do příjmového režimu. Samozřejmě ne všichni by to využili, ale na první pohled by to mohlo využít přes sto tisíc živnostníků, a kdyby se to povedlo, tak bychom z toho měli velkou radost,“ uvedl Havlíček.

Dříve se mluvilo o tom, že by tato novinka měla platit už od začátku příštího roku, pak ale ministryně financí Alena Schillerová přišla s informací, že se spuštění opozdí, kvůli nutnosti provázání IT systémů jednotlivých úřadů. Premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje, aby se změna stihla zavést během současného programového období. A čtyřletý mandát této vlády začal v roce 2018.

Podpora podnikání
Zdroj: ČT24

Podle Havlíčka je reálné živnostenský balíček v roce 2020 spustit, ovšem není jasné, jestli by to bylo hned k 1. lednu, nebo až k 1. červenci. „Myslím si, že se to ten půlrok dá vydržet, ale mohu garantovat, že pokud by to bylo až k 1. 7., udělali bychom na to silnou kampaň, aby si všichni uvědomili, že na to budou moci dobrovolně najet, když to pro ně bude zajímavé,“ dodal ministr.

Ne pro každého ale bude tato novinka výhodná. Někteří totiž kvůli nízkým příjmům daň vůbec neplatí, pokud by se rozhodli pro paušální daň, platili by každý měsíc daň ve výši 500 korun. Na druhou stranu ale jde o zjednodušení byrokracie, po kterém podle Havlíčka řada podnikatelů dlouhodobě volá.

Méně návštěv úředníků

Současně by chtěl ministr také omezit riziko nejrůznějších kontrol podnikatelů. Mělo by jich být jen pět za rok. „Vytvořit systém, abychom se z těch pětadvaceti až třiceti kontrol ročně, které může podnikatel očekávat, dostali výrazně níže. Některé kontroly ale není možné zcela eliminovat,“ nastínil.

„Naším cílem je, aby si státní úřad, předtím než půjde na kontrolu, přes takzvaný elektronický diář, což se vůbec nedotkne podnikatele, zjistil, kolik už tam bylo kontrol, protože se každá kontrola bude muset elektronicky zapsat. A pokud se nebude jednat o kontrolu, která je bezprostředně spjata s finanční správou nebo nějakým problémem hygienického charakteru, ale pouze preventivní, tak těch bude moci být maximálně pět v roce,“ vysvětlil.

„Ale jestliže jsme si za posledních dvacet třicet let vytvořili třicet kontrol ročně, nemůžeme to během dvou tří let dostat na dvě nebo na tři kontroly. Ale dostat se někde na třetinu, to by bylo výborné. Začneme to realizovat hned a do konce volebního období by měl být jasný výsledek,“ přislíbil ministr Havlíček.