Více než 40 procent zmrzlin neprošlo kontrolou. Nejčastěji chybují prodavači v hygieně

Přes 40 procent zmrzlin, které hygienici odebrali, je závadných. České televizi to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZ) Gabriela Štěpanyová. Nejčastějším problémem je podle ní nedodržování provozní a osobní hygieny pracovníků. Krajské hygienické stanice od začátku roku do poloviny června provedly skoro 400 kontrol.

Hygienici odebrali celkem 227 vzorků zmrzlin, 94 jich bylo nevyhovujících. Vyplývá to z údajů, které České televizi poskytlo ministerstvo zdravotnictví.

„Nejčastějším problémem při kontrolách zmrzlin je nedodržování provozní a osobní hygieny pracovníků provozu,“ vysvětlila Štěpanyová. Podle ní jsou dalšími zjištěnými nedostatky například neuvedení minimální trvanlivosti a doby spotřeby výrobku nebo nedostatky v uvádění informací o alergenech.

Kvalitu zmrzliny podle Štěpanyové ovlivňují základní hygienické požadavky na její výrobu. Nepředstavuje však závažný epidemiologický problém, protože se změnil způsob přípravy zmrzliny.

„V minulosti se k výrobě používala vejce, dnes jsou to práškové směsi,“ řekla Štěpanyová. Podle ní se ale mohou ve zmrzlině objevit některé bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, které způsobují za určitých podmínek, jako vnímavost organismu nebo masivní infekční dávky, průjmové onemocnění.

Kontrol bude v létě více

Podle MZ budou kontroly zmrzlin a dalších potravin s nástupem teplého počasí pokračovat a bude jich více než v jiných měsících. „Během léta totiž hrozí vyšší riziko rychlejšího zkažení těchto potravin a případných zdravotních komplikací,“ uvedla Štěpanyová.

Největší počet kontrol, 74, hygienici podle údajů MZ provedli na Vysočině. Na druhém místě je pak Moravskoslezský kraj s 61 kontrolami, třetí Praha se 45. V loňském roce provedly krajské hygienické stanice 1225 kontrol, z 1001 odebraných vzorků jich bylo 461 nevyhovujících.