TÉMA

Zmrzlina

Polárkový dort v detektoru kovů. Výroba tradiční české pochoutky má přísná pravidla

Receptura na výrobu polárkového dortu se během sedmdesáti let téměř nezměnila, technologie ale prošla výraznou proměnou. Výrobu, kvalitu i bezpečnost dnes totiž kontrolují počítače. Jak tato v Česku tolik oblíbená pochoutka vzniká, ukazuje galerie fotografií z továrny jednoho českého producenta mražených potravin.
2. 8. 2020|

Tristní výsledky. Inspektoři kontrolují zmrzlinu a led, neprošla více než třetina vzorků

Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokračuje v kontrolách zmrzliny a ledů do nápojů. Doteď totiž každý třetí vzorek nevyhověl a nesplnil hygienické limity pro přítomnost bakterií. Ty mohou způsobit průjmová onemocnění, případně i závažnější problémy. Na vině jsou hlavně špatně vyčištěné stroje.
6. 8. 2019|

Zmrzlina patří do slunečných dnů. Ale tropické teploty nejsou pro její prodej optimální, říká zmrzlinář

Pro zmrzlinový byznys je ideální slunečný den s teplotou kolem 25 stupňů. Během tropických teplot návštěvnost klesá, uvedl na základě svých zkušeností majitel provozoven Crème de la Crème Jan Hochsteiger.
28. 7. 2019|

Více než 40 procent zmrzlin neprošlo kontrolou. Nejčastěji chybují prodavači v hygieně

Přes 40 procent zmrzlin, které hygienici odebrali, je závadných. České televizi to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZ) Gabriela Štěpanyová. Nejčastějším problémem je podle ní nedodržování provozní a osobní hygieny pracovníků. Krajské hygienické stanice od začátku roku do poloviny června provedly skoro 400 kontrol.
25. 6. 2019|

Češi stále milují vanilkovou zmrzlinu, nové příchutě mají na trhu malý podíl

Točená nebo kopečková, nanuky, kornouty, polárkové dorty, sorbety, vaničky, kelímky,  jednotlivá balení, multipacky. Loňský rok byl rekordní a prodej zmrzliny stoupl o třetinu oproti předchozímu roku. A letos? Tradičně rozhodne teplé/studené počasí, ale pomoci může i nabídka netradičních chutí.
1. 6. 2019|

Loštičtí nedají na „tvargle“ ze své výrobny dopustit. I když obal říká, že syrečky jsou z Olomouce

Kuchaři o nich mluví jako o surovině tradiční i moderní gastronomie, a to nejen v Olomouckém kraji. Tvarůžky se stávají regionálním fenoménem, vyrábí se z nich různé speciality, dokonce i tvarůžková zmrzlina. Loštice, kde tento tradiční moravský sýr zraje, se díky tvarůžkům stávají cílem turistů, které zajímá nejen výrobní postup, ale i tvarůžkové speciality. V Lošticích ostatně před 25 lety vzniklo Muzeum Olomouckých tvarůžků.
26. 5. 2019|