Blesk smetl v Beskydech pět lidí. Chlapec má popálený trup, ostatní lehčí zranění

Po úderu blesku do stromu v Beskydech je zraněno pět lidí – čtyři ve věku mezi šestnácti a devatenácti lety a padesátiletá žena. Silné bouřky zasáhly i další části Česka. Na jižní Moravě museli hasiči vyjíždět k zatopeným sklepům a polámaným stromům. Meteorologové varují před silnými bouřkami velkou část republiky s výjimkou západu a severu Čech. Výstraha platí až do hluboké noci.

Jihomoravský kraj zasáhly bouřky s přívalovým deštěm a také silnými poryvy větru kolem půl páté odpoledne. Hasiči během dalších tří hodin vyjížděli asi třicetkrát. „Šlo o popadané stromy či větve, také o čerpání vody ze sklepů,“ řekl mluvčí jihomoravského hasičského sboru Filip Venclovský.

Bouřky prošly také přes další části Moravy, Slezska i Čech. Výstrahu na silné bouřky s platností od 15:30 do pátečních 3:00 vydal Český hydrometeorologický ústav pro Jihočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Zlínský kraj, Vysočinu, Prahu a jižní část Středočeského kraje. Bouřky doprovází přívalový déšť.

Velmi prudký byl v jižních Čechách. V Kaplici odpoledne napršelo podle ČHMÚ za půl hodiny až 50 milimetrů (tj. 50 litrů na metr čtvereční), což se projevilo na hladině říčky Černé. Podle údajů Povodí Vltavy rychle stoupla na první stupeň povodňové aktivity, nikoli však výše. Po sedmé večer se opět vrátila do normálu.

V Plzni zaplavil přívalový déšť Pražskou ulici a zastavil dopravu včetně tramvají. „Je tady přehlcená kanalizace, sběrač to nebere,“ poznamenal Vlastimil Malina, velitel jednotky požární ochrany, která přijela vodu ze silnice odčerpat.

Odčerpávání vody v Pražské ulici v Plzni
Zdroj: ČT24

Pozor i na blesky. Jeden zranil skupinu lidí v Beskydech

„Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ varovali meteorologové. Právě úder blesku způsobil ve čtvrtek odpoledne poranění pěti lidí mezi Ostravicí a Lysou horou v Beskydech. Udeřil do stromu nedaleko skupiny.

Nejvážnější zranění utrpěl podle mluvčího krajských záchranářů Lukáše Humpla sedmnáctiletý chlapec. Má na trupu popáleniny prvního až druhého stupně a spálený oděv. Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová ujistila, že není v ohrožení života. „Nepřetržitě je monitorován na jednotce JIP, a to z důvodů možných kardiologických a neurologických komplikací,“ dodala.

Další dva lidi – šestnáctiletý chlapec a padesátiletá žena – srazila tlaková vlna na zem. U chlapce zjistil lékař stopy po zásahu, nikoli však popáleniny, žena utrpěla zranění při pádu, kdy si poranila hlavu.

Krátce se dostala do bezvědomí, se záchranáři však již později byla v kontaktu, uvedl mluvčí. Dvě dívky ve věku šestnácti a devatenácti let byly po úderu otřesené a jedna prochladla. Všech pět zraněných převezli zdravotníci do nemocnic.