Demonstrantům proti SPD hrozí pokuta. Policie také zjistila identitu hajlujícího muže

Deseti lidem, které policie zadržela při čtvrtečních demonstracích příznivců a odpůrců SPD na Václavském náměstí v Praze, hrozí za neuposlechnutí policejní výzvy pokuta do výše 10 tisíc korun. Policie kvalifikovala jejich počínání jako přestupek proti veřejnému pořádku a věc bude projednávat správní úřad. Policisté také oznámili, že zjistili totožnost muže, který na akci SPD hajloval.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie ve čtvrtek pořádalo při příležitosti zahájení kampaně pro evropské volby demonstraci proti „diktátu Evropské unie“. Na Václavském náměstí se zároveň shromáždili i názoroví odpůrci strany, kteří se snažili akci hnutí přehlušit.

Policisté odpůrce shromáždění SPD z horní části náměstí vytlačili s odůvodněním, že vytrvale narušovali řádně oznámenou akci. Deset lidí zadrželi za neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Podle policie nebyl při zásahu nikdo zraněn.

„Všechny zajištěné osoby byly po provedení nezbytných úkonů ze služebny propuštěny,“ uvedla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. Doplnila, že zákon výslovně uvádí, že neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci je přestupkem.

Policie zná identitu hajlujícího muže

Policisté rovněž oznámili, že zjistili totožnost muže, který na akci SPD hajloval. Snímky muže v uniformě a zeleném baretu se objevily na sociálních sítích. Policie v té souvislosti sdělila, že bude prověřovat záznamy z akce a případné protiprávní činy řešit.

„Policie průběh dnešních akcí monitorovala a pořízené záznamy bude pečlivě vyhodnocovat. Stejnou pozornost budou policisté věnovat i příspěvkům na sociální síti a zjištěná protiprávní jednání řešit dle zákona,“ oznámili policisté ve čtvrtek večer na Twitteru.

„Pozornosti kriminalistů neunikl ani onen ‚hajlující‘ chlapík v zeleném baretu. Jeho totožnost už policisté znají,“ doplnila policie.