Na ministerstvo zemědělství a do sídla Lesů ČR přišla policie, zřejmě kvůli miliardovým dotacím

Na ministerstvo zemědělství přišli ve čtvrtek ráno policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). České televizi to potvrdil jejich mluvčí Jaroslav Ibehej. Podle informací ČT se vyšetřovatelé zajímali o IT zakázky Lesů ČR. Bývalého ředitele státního podniku Daniela Szóráda si policisté předvolali k výslechu. Šéf resortu zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) tvrdí, že se zásah týká dění v předchozím volebním období.

Policisté potvrdili, že v resortu zemědělství zasahovali, více ale neprozradili. „Provádíme úkony trestního řízení. Více informací poskytovat nebudeme, neboť podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ sdělil mluvčí NCOZ Ibehej. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pak uvedla, že policie zajišťuje důkazy a nikoho zatím nezadržela.

Sdílnější nebyla ani druhá strana. „Zásah se netýká současného vedení Lesů ČR. Poskytujeme veškerou součinnost, kterou policisté potřebují,“ řekla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Podle informací ČT, které potvrdil zdroj z Lesů ČR, se policisté zajímali o složky, dokumenty a počítače, které obsahují informace k IT zakázkám státního podniku. Mladá fronta DNES uvedla, že se policisté zajímali také o miliardové dotační programy ministerstva, Lidové noviny zase napsaly, že policie podezírá bývalého ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, že způsobil podniku škodu 2,4 miliardy tím, že včas nezasáhl proti kůrovci.

U samotného Daniela Szóráda, kterého ministr zemědělství Miroslav Toman odvolal loni v květnu, provedli policisté domovní prohlídku. Poté ho deset hodin vyslýchali. Szórád po výslechu pro ČT uvedl, že nebyl obviněn a že jakákoli podezření považuje za absurdní. Odmítá, že by způsobil škodu téměř 2,5 miliardy korun. Věří, že zvítězí slušnost a spravedlnost. 

Mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý potvrdil, že policie zasahovala i na ministerstvu. „S ohledem na probíhající úkony nemůžeme sdělit žádné bližší informace,“ dodal. Ministr zemědělství Miroslav Toman pro Deník N dodal, že se to týká nejenom jeho resortu, ale i Lesů ČR a jeho předchozího vedení. „Policie šetří, ministerstvo spolupracuje. Jedná se o předchozí období. Nechci to víc komentovat,“ prohlásil Toman. 

Exministr Jurečka prohlásil, že má klidné svědomí

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl serveru iRozhlas.cz, že má „klidné svědomí“. „Nedělali jsme tam nic, co by bylo v rozporu se zákony, dobrými mravy. A jsem zvědav, až čas ukáže, proč tam detektivové přišli a na jaké věci se zaměřovali, z jakého období,“ dodal.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého policie požádala úřad o součinnost a předložení dokumentů, které se vztahují k předchozímu vedení ministerstva a Lesů ČR. „S ohledem na všechny probíhající úkony nemůžeme sdělit žádné bližší informace,“ dodal.

Server iDNES.cz s odvoláním na „některé zdroje“ uvedl, že policisty zajímá dotační program Restart, který má pomoci třem pohraničním krajům. Do Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje má podle plánu schváleného předchozí vládou putovat do roku 2020 na 42 miliard korun.