Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM tělo jedné z obětí loňské tragédie

Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM tělo jedné z obětí tragické události, při které loni v prosinci zahynulo 13 horníků. Potvrdila to okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková. Záchranáři se budou snažit dostat na povrch i těla zbylých osmi obětí výbuchu, další čtyři těla by mohli dostat ven do konce měsíce.

Kvůli požáru, ke kterému po výbuchu došlo, muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchuvzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až tento měsíc, když bylo jisté, že už tam nehrozí žádné nebezpečí. Pět mrtvých zůstalo na začátku důlní chodby a ostatky čtyř havířů v dobývacím prostoru. Před týdnem začali záchranáři zpřístupňovat vstup do poškozené chodby, odkud ve středu vyprostili první tělo.

„Další čtyři horníci by měli být vytaženi do konce měsíce dubna. Předpokládá se, že budou vyproštěni všichni najednou. Na místě byl soudní znalec z odvětví soudního lékařství, byla tam i paní koronerka i státní zástupce,“ řekla Slavíková s tím, že v tuto chvíli není možné zveřejnit, v jakém stavu ostatky horníků jsou.

K neštěstí došlo loni 20. prosince v severní lokalitě Dolu ČSM. Pod zemí explodoval metan a následně vypukl požár. Při výbuchu tehdy zemřelo 13 lidí a dalších deset bylo zraněno, v nemocnicích skončili tři lidé. Posledního zraněného horníka propustili z nemocnice minulý týden.

Hned po výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku se záchranářům podařilo na povrch dostat jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostili o několik dní později, když na místě neštěstí dělali předběžný průzkum.