V Dole ČSM začaly práce na zpřístupnění místa výbuchu. Těla horníků mají být vyproštěna do měsíce

V Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku začaly práce na zpřístupnění místa po prosincovém výbuchu metanu, při kterém zahynulo třináct horníků. V pondělí začala rekonstrukce dvou výbuchuvzdorných hrází, jimiž je místo uzavřeno. Ostatky prvních horníků by měly být vyproštěny do konce měsíce a všechna těla mají záchranáři dostat na povrch do poloviny května.

Vstup do požářiště minulý týden povolil těžební společnosti OKD báňský úřad. Firma proto zahájila první etapu ohledání pracoviště. Na rekonstrukci hrází, které jsou tlusté přibližně tři metry, se podílejí čtyři záchranářské čety, což je zhruba čtyřicet lidí.

Do hráze začínáme prokopávat otvor o rozměru 1 x 1,2 metru, do kterého následně umístíme takzvanou lutnu, tedy ocelovou trubku o průměru 800 milimetrů, která bude sloužit pro další odvětrávání podzemních prostor.
Ivo Čelechovský
mluvčí těžební společnosti OKD

Po prosincovém výbuchu metanu zůstalo v šachtách devět horníků. V prostoru čelby se má nacházet pět těl, další čtyři jsou v porubu neboli rubání, tedy v dobývacím prostoru. V jakém stavu jejich ostatky jsou, zatím není jasné. 

Práce by měly probíhat dva měsíce

Po první hrázi bude podle OKD následovat rekonstrukce druhé hráze. Prostor se bude muset odvětrat a poté bude zahájeno vyprošťování těl. Následně místo ohledají policisté a společnost postaví dvě nové hráze a uzavře oblast čelby. „Pokud se nic významného nestane, bude to trvat do konce dubna,“ doplnil mluvčí.

Na přelomu dubna a května se začne s odvětráváním porubu a následně zhruba za dva týdny začne průzkum a práce na záchraně posledních čtyř těl. Poslední etapa by měla být zahájena na konci května, půjde o rozbíjení hrází a další práce, které souvisí se zpřístupněním oblasti.   

Neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě se stalo loni 20. prosice v hloubce zhruba 880 metrů pod povrchem. Při výbuchu metanu zemřelo třináct havířů, dvanáct Poláků a jeden Čech. Po neštěstí se podařilo dostat ven jenom čtyři těla, dalších devět zůstává v uzavřeném dole. Jeden ze zraněných horníků pak stále leží v nemocnici, jeho stav se ale zlepšuje. 

Těžební společnost OKD už ve spolupráci s firmami Alpex a Polalpex, které horníky zaměstnávaly, vyplatila jejich rodinám většinu jednorázového odškodného. Pozůstalí budou dostávat také renty a rozdělí se mezi ně peníze vybrané ve dvou sbírkách.