Za poslední týden onemocnělo dalších 22 lidí spalničkami. Od začátku roku je už 446 nemocných

Už 446 lidí od začátku roku onemocnělo spalničkami. Za uplynulý týden přibylo 22 nově nemocných. Nejhorší je situace stále v Praze, kde evidují 143 nemocných. Následuje pak Moravskoslezský, Královéhradecký a Pardubický kraj. ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

„Celkový počet k dnešnímu dni tak, jak bylo nahlášeno z krajských hygienických stanic, je 446,“ uvedla v pátek mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Za tento týden přibylo 22 nových případů, stejný počet jako minulý týden.

Nejkritičtější situace je stále v Praze, kde je 143 nemocných spalničkami. Následuje Moravskoslezský kraj, kde za tento týden přibylo 10 nemocných a počet tak v tomto kraji stoupl celkově na 84 lidí. Královéhradecký kraj eviduje 69 nemocných, Pardubický o čtrnáct méně.

Naopak nejméně nemocných je v Karlovarském kraji a na Vysočině. Oba tyto kraje evidují pouze jednoho nakaženého člověka. 

  • Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění. Inkubační doba, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je zhruba 7 až 21 dní.
  • Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím.
  • Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.
  • Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Do karantény musí také všichni neočkovaní, kteří se s nemocným setkali.
  • Zdroj: ČTK