V polovině dubna začne stavba dalšího úseku dálnice D3 u Budějovic

Další část obchvatu Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3, se začne podle informací České televize stavět 17. dubna. Víc než sedm kilometrů dlouhý úsek mezi Úsilným a Hodějovicemi postaví sdružení firem Hochtief, Colas a M-Silnice. Sloužit by měl řidičům od roku 2022.

Stát za práce zaplatí téměř 5,3 miliardy korun, což je přibližně o miliardu a půl méně, než Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánovalo. Přípravné práce začaly už během února, například skrývkou ornice na trase budoucí dálnice, samotná stavba ale začne v polovině dubna.

Dálnice v úseku Úsilné–Hodějovice propojí již existující část od Borku s úsekem Hodějovice–Třebonín, jehož stavbu silničáři zahájili minulý týden. ŘSD chce naráz otevřít celý zbytek budějovického obchvatu, tedy oba úseky od Úsilného až po Třebonín. Má se tak stát v září 2022.

Smlouvu s vítězným sdružením firem, které dálnici postaví, ŘSD uzavřelo minulý týden. S podpisem čekalo na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na antimonopolní úřad se loni na podzim obrátilo italsko-turecké sdružení firem Astaldi a IC Ictas, které si stěžovalo na údajně netransparentní změny v průběhu výběrového řízení. Úřad neshledal jakékoliv pochybnosti a rozhodl ve prospěch ŘSD.

Součástí téměř sedmikilometrového úseku Úsilné–Hodějovice bude jedna mimoúrovňová křižovatka, více než pět kilometrů protihlukových stěn a tunel Pohůrka, který bude měřit okolo jednoho kilometru. Je projektovaný na rychlost 100 kilometrů za hodinu. Dnes je maximální povolená rychlost v dálničních tunelech v Česku 80 kilometrů za hodinu.

„Dé trojka“ je v současnosti nejrozestavěnější dálnicí v České republice. Aktuálně se staví 31 kilometrů. Od Českých Budějovic bude po dokončení nových úseků zbývat k rakouské hranici dostavět 24 kilometrů, po kterých by měli řidiči jezdit nejpozději od roku 2025. Největší zdržení má stavba D3 ve Středočeském kraji, kde se bude stavět 60 kilometrů mezi Prahou a Meznem. Tady se podle plánů ŘSD začne v roce 2024. Středočeský úsek dálnice D3 by měl být dokončený v roce 2028.