Foukat má také v příštích dnech, sníh bude padat i v nížinách

Devadesátka: Silný vítr v Česku (zdroj: ČT24)

Česko se potýká s následky silného větru. Bez proudu bylo přes tři sta tisíc odběratelů, lidé postupně nahlašují škody pojišťovnám. Počasí bude neklidné i během dalších dnů.

Prudké nárazy větru z noci na pondělí byly prakticky stejně silné jako nad atlantským pobřežím, které je největrnější oblastí Evropy. Barva na mapě ukazuje sílu poryvů, z ní je vidět, že ty z Česka jsou podobné těm nad Britskými ostrovy.  Růžová a fialová značí rychlost nad 70 km/h, a modrá dokonce nad sto.

Příčinou tak silného větru je vždy velký rozdíl tlaku vzduchu mezi různými oblastmi: v pondělí v noci to bylo mezi hlubokou níží Eberhard na severovýchodě, kde byl tlak 995 hPa, a tlakovou výší Gabi nad Biskajským zálivem. Ta měla ve svém středu tlak 1035 hPa.

Rozdíly v tlaku vzduchu
Zdroj: ČT24/Windy


Jižně od Islandu už se chystá další níže Franz. Ta do Česka ve středu přinese turbulentní počasí. V úterý se krátkodobě vítr uklidní, ovšem ráno může i v nížinách ležet vrstva nového sněhu nebo náledí. Ve středu přijdou nové poryvy větru hlavně na severních horách. Rychlé střídání počasí nad Českem tak bude pokračovat prakticky celý týden a je pravděpodobné, že dojde na další varování před větrem.

Nejvíce lidí bez proudu v Moravskoslezském kraji

Prakticky veškeré síly poslali do kvůli větru do terénu hasiči. Nejkrušnější dvě hodiny pro ně byly mezi nedělní desátou hodinou večer a půlnocí. V tu dobu řešili 608 událostí. Běžně mají podobných technických výjezdů zhruba 160 za dvacet čtyři hodin.

Kvůli silnému větru zůstalo nejvíc lidí bez proudu v Moravskoslezském kraji. V pondělí nad ránem to bylo skoro 50 tisíc domácností a podniků. Na Vysočině měli po větrné noci energetici hlášených 30 tisíc poruch – téměř polovina z nich byla na Pelhřimovsku.

Škody po vichru
Zdroj: ČT24


Zatím nejvíc škod nahlásili klienti České pojišťovny. Jen během pondělního dopoledne to bylo 1200. Stovky škod evidují i další pojišťovny. Třeba Kooperativa eviduje tu zatím nejvyšší – půl milionu za poničenou střechu bytového domu v Ústí nad Labem. Číslo ale ještě poroste, jedná se o první nahlášené události.

Zvedaly se i hladiny řek. Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla třeba Teplá Vltava, Blanice, Sázava nebo Otava.

Události ČT: Bouře Eberhard (zdroj: ČT24)

V úterý přitom na řidiče čekají další úskalí zimního počasí. Na silnicích může ležet vrstva nového sněhu a tam, kde večer zůstanou cesty mokré, se může vytvořit náledí.

Chodníky budou klouzat a napadne sníh. Kromě hor by ho mohlo přibýt až pět centimetrů třeba i na Vysočině. V nížinách by mělo jít jen o tenký poprašek.

V nízkých polohách ovšem sníh dlouho nevydrží, v úterý bude totiž svítit slunce. Více na Moravě a ve Slezsku než v Čechách. A maximální teploty budou tím pádem na jižní Moravě nejvyšší – i slabě přes 10 °C, jinak většinou do 8 °C.