Poslanec SPD Volný označil Havla za vlastizrádce. Podle policie to nebyl trestný čin

Výrok poslance SPD Lubomíra Volného, který označil Václava Havla za vlastizrádce, nebyl trestným činem. Policie trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění odložila. Informaci ČT potvrdila dozorující státní zástupkyně z Okresního státního zastupitelství v Hradci Králové Petra Hnízdová.

Poslanec Lubomír Volný na sebe upozornil, když 18. prosince na sedmé výročí úmrtí bývalého prezidenta a disidenta Václava Havla na svůj facebookový profil napsal, že ho považuje za jednoho z největších vlastizrádců v dějinách České republiky.

Martin Pilc z Hradce Králové následně podal na Volného trestní oznámení. Podle něj se měl poslanec dopustit trestného činu pomluvy a křivého obvinění. To ale nyní policie odmítla a případ odložila.

„Ohledně trestního oznámení na poslance SPD Lubomíra Volného sděluji, že jeho jednání nebylo posouzeno jako trestný čin, o čemž byli oznamovatelé vyrozuměni,“ uvedla na dotaz ČT státní zástupkyně Petra Hnízdová z Okresního státního zastupitelství v Hradci Králové.

Volný Havla spojoval se Sorosem

Volný si za svými slovy od počátku stojí a svůj postoj opakovaně obhajoval jak na sociálních sítích, tak i ve svém vystoupení v pořadu Události, komentáře v České televizi. Mimo jiné prohlásil: „Považuji Václava Havla za prvního českého agenta globálního veksláka Sorose a stejnou oběť alkoholismu, jako byl Boris Jelcin. Což ani u jednoho z nich nesnižuje jejich mezinárodní význam.“

Za jiné výroky o bývalém romském táboře v Letech u Písku chce policie stíhat jeho stranického kolegu, poslance SPD Miloslava Roznera. Policie požádala sněmovnu o vydání poslance loni v prosinci. Tento týden ve středu ale mandátový a imunitní výbor nedoporučil Roznera k trestnímu stíhání vydat. Definitivně o vydání ale rozhodne až plénum Poslanecké sněmovny.